Partidele din coaliţia de guvernare au ajuns la un acord privind înjumătățirea accizelor la carburanți (surse)

carburant benzina Petrom sursa Petrom sursa foto: Petrom

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au convenit marți mai multe măsuri pentru atenuarea crizei energetice, transmite G4Media. Astfel, facturile pentru clienți vor fi plafonate încă o lună, aprilie, timp în care prețurile vor fi de maximum 0,8 lei kwh la energia electrică, 0,31 lei kwh la gazele naturale. De asemenea, accizele la carburanți vor fi înjumătățite timp de 3 luni, potrivit surselor G4Media.

O altă modificare importantă pe piața energiei va fi ca în cazul contractelor pe termen lung la energie electrică să fie plătit minimum 20% din prețul contractului în avans, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.

Între timp, liderii coaliției vor discuta cu Comisia Europeană pentru a găsi o soluție de a reglementa prețurile la energie.

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare au ajuns, marţi, la un acord de principiu privind reducerea la jumătate a accizei la carburanţi, transmite și News.ro, citând surse politice. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. El arăta că ”o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, iar preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru.

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a susţinut în şedinţa coaliţiei orice scădere de taxe şi contribuţii, condiţia fiind ca estimările ministrului PSD al Finanţelor Adrian Câciu privind efectele măsurilor să se confirme, iar în caz contrar, acesta să renunţe la funcţie.

Surse liberale au afirmat că Florin Cîţu va susţine propunerile liberale, referitoare la reducerea CAS de la 27 la 25% şi reducerea TVA la 17%, dar în egală măsură va susţine orice scădere de taxe si contribuţii, precum reducerea accizei la carburant.

sursa foto: Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *