PE: Bugetul UE pentru 2022 trebuie să aibă redresarea post pandemie ca prioritate

parlamentul european strasbourg plenara
Bugetul Uniunii Europene pentru 2022 trebuie să se concentreze pe redresarea în contextul crizei cauzate de COVID-19, încurajarea investiţiilor, combaterea şomajului şi stabilirea bazelor pentru o Uniune mai sustenabilă, susţine Parlamentul European (PE) într-o rezoluţie adoptată miercuri la Strasbourg, indică un comunicat al legislativului european.

Rezoluţia stabileşte poziţia PE cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2022. Eurodeputaţii au respins majoritatea tăierilor propuse de Consiliu (care însumează 1,43 miliarde euro) şi au revenit astfel la proiectul propus iniţial de Comisia Europeană, în capitolele bugetare vizate.

De asemenea, eurodeputaţii au propus creşterea finanţării mai multor programe şi politici pe care ei consideră că vor contribui la redresarea post-pandemie, în concordanţă cu priorităţile Parlamentului European stabilite pentru 2022. Acestea includ programul de cercetare Horizon Europe (+305 milioane euro faţă de proiectul de buget propus de Comisie), Instrumentul Connecting Europe, care finanţează construirea unor reţele transeuropene de transport, energie şi digitale sustenabile şi de înaltă calitate (+171 milioane euro faţă de propunerea Comisiei).

Sprijinul pentru tineri rămâne o prioritate esenţială: potrivit eurodeputaţilor, bugetul alocat programului Erasmus+ ar trebui să fie majorat cu 137 milioane euro. De asemenea, programului EU4Health ar urma să i se aloce mai mult cu 80 de milioane de euro, comparativ cu propunerea executivului comunitar, pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătăţii puternică şi a face mai eficiente sistemele naţionale de sănătate.

În plus, Parlamentul European a propus creşterea cu 20% a finanţării ajutorului umanitar.

În domeniul securităţii şi apărării, eurodeputaţii doresc ca liniile bugetare vizate să fie majorate cu peste 80 de milioane de euro.

Cu acest vot, Parlamentul European a stabilit nivelul total al angajamentelor pentru 2022 la 171,8 miliarde euro, în creştere cu 2,7 miliarde euro comparativ cu proiectul propus de Comisie, şi cel al plăţilor la 172,5 miliarde euro. Timp de trei săptămâni se va desfăşura procedura de conciliere cu Consiliul în scopul ajungerii la un acord asupra bugetului UE pentru anul viitor, după care textul comun va fi supus votului în plenul PE.

Sursa Foto: Parlamentul European/ site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *