Peste 24.000 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional. În Europa se caută muncitori în construcții, dar și cercetători științifici

constructii, santier, infrastructura, autostrazi, muncitori

 

La nivel național, în această perioadă sunt disponibile 24.857 locuri de muncă, potrivit evidenţelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Se caută mai ales muncitori necalificați, lucrători comerciali și agenți de vânzări.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor (1.669), lucrători comerciali (1.468), muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (918); agenți de vânzări (661); agenți de securitate (658); manipulanți mărfuri (643); muncitori necalificați în industria confecțiilor (628); asistenți personali pentru persoane cu handicap grav (528); confecţioner-asamblor articole din textile (466); vânzători (460).

Din cele 24.857 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 1.701 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (analist servicii client; manager proiect; inginer mecanic; inginer producție; programator etc.), 6.305 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agent de vânzări; lucrător comercial; agent de securitate; casier; agent servicii client etc.), 7.013 pentru persoanele cu studii profesionale (operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; fierar betonist; lăcătuș mecanic; dulgher; confecţionerasamblor articole din textile etc.), restul de 9.838 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, rata şomajului în România a fost în trimestrul II de 5,1%, în scădere cu 1,0 punct procentual față de cea înregistrată în trimestrul anterior.

Peste 600 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România,
619 locuri de muncă vacante. Cele mai multe sunt în Germania – 396, pentru: educator/educatoare; tăietor de carne şi lucrător în producţie; vopsitor industrial; sudor carbon/ oţel inoxidabil; sudor aluminiu; muncitor în construcţii de acoperişuri; măcelar; șofer de camion; șofer de camion/maşină de mare tonaj pe distanţe lungi; stivuitorist; lucrător în depozit. Spania are 69 locuri de muncă pentru cercetători științifici, iar Italia – 45 locuri de muncă pentru lucrători în construcții, Norvegia – 43 locuri de muncă pentru: nail artist; instalator; sudor TIG; instalator ventilație; medic; mecanic auto; tâmplar; tinichigiu auto; mecanic motociclete; zidar/faianțar

sursa foto: Facebook/ FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.