Peste 500 din cei 700 de angajați ai OpenAI amenință că vor demisiona dacă fondatorul Sam Altman nu va fi repus în funcție

Redacția nov. 20, 2023 0 comentarii
chatgpt, inteligenta artificiala, openAI, tehnologie, viitor, chatbot

Peste 500 de angajați ai OpenAI au semnat o scrisoare deschisă în care amenință că vor demisiona dacă nu va fi repus în funcție șeful demis Sam Altman, în timp ce forța de muncă a producătorului de ChatGPT se revoltă împotriva consiliului de administrație, scrie Financial Times.

Scrisoarea, văzută de Financial Times și semnată de peste 500 dintre cei 770 de angajați ai OpenAI, sună astfel: „Nu putem lucra pentru sau cu oameni care nu au competență, judecată și grijă pentru misiunea și angajații noștri”. Semnatarii au adăugat că ar putea demisiona și merge să lucreze pentru Altman la o filială nou înființată a Microsoft.

Printre semnatari se numără co-fondatorul Ilya Sutskever, membrul consiliului de administrație care l-a informat pe Altman că va fi concediat săptămâna trecută.

Duminică, Microsoft a anunțat că i-a angajat pe Altman și pe Greg Brockman, cofondator al OpenAI, pentru a conduce o echipă care efectuează cercetări în domeniul inteligenței artificiale, la câteva zile după ce cei doi au fost dați afară de la OpenAI.

Scriind luni pe X, directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, a declarat că Altman și Brockman, „împreună cu colegii, se vor alătura Microsoft pentru a conduce o nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale”.

„Așteptăm cu nerăbdare să ne mișcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor”, a adăugat el.

Altman a redistribuit luni postarea lui Nadella, adăugând „Misiunea continuă”.

Scrisoarea angajaților a acuzat consiliul de administrație că este „incapabil să supravegheze OpenAI”, adăugând: „Microsoft ne-a asigurat că există posturi pentru toți angajații OpenAI în această nouă filială, în cazul în care vom alege să ne alăturăm.

„Vom face acest pas în mod iminent, cu excepția cazului în care toți membrii actuali ai consiliului de administrație demisionează, iar consiliul de administrație numește doi noi directori principali independenți, cum ar fi [fostul șef al Salesforce] Bret Taylor și [politicianul american și fost membru al consiliului de administrație al OpenAI] Will Hurd, și îi repune în funcție pe Sam Altman și Greg Brockman.”

Prețul acțiunilor Microsoft a crescut luni cu 1,7% în tranzacțiile de dinaintea pieței, revenind după o scădere similară înregistrată vineri, după anunțul demiterii lui Altman.

Măsura vine după un weekend dramatic în care Altman a fost concediat brusc de la OpenAI de către consiliul de administrație al companiei, vineri. El și Brockman, care a demisionat la scurt timp după aceea, au fost ulterior în discuții pentru a se reînscrie în OpenAI, dar acestea au eșuat duminică târziu.

Motivul exact al demiterii lui Altman rămâne neclar. Potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, concedierea sa a pornit de la preocupări legate de angajamentul său față de misiunea OpenAI de a asigura o inteligență artificială sigură și benefică.

Luni, Sutskever, care a scris anterior despre potențialele pericole ale inteligenței artificiale, a scris pe X: „Regret profund participarea mea la acțiunile consiliului. Nu am intenționat niciodată să fac rău OpenAI. Iubesc tot ceea ce am construit împreună și voi face tot ce pot pentru a reunifica compania”.

Angajații de la OpenAI s-au unit în spatele lui Altman în weekend, în timp ce principalii investitori ai companiei, inclusiv Microsoft și firme de risc de top precum Thrive Capital și Khosla Ventures, au explorat posibilitatea de a-l repune pe Altman în fosta sa funcție.

Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *