Piața chiriilor în primul trimestru al anului. Analiză: Creștere semnificativă a cererii, pe fondul incertitudinilor din piață și a accesului mai dificil la finanțare/ Prețurile pe mp au crescut în ultimul an în marile orașe

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

În primul trimestru din 2023, interesul pentru închirierea de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a consemnat o marjă de creștere față de anul trecut – majorarea a fost de 20% în cazul portalului Imobiliare.ro, pe fondul incertitudinilor din piață și a accesului dificil la finanțare. În ceea ce privește sumele solicitate, București și Cluj-Napoca sunt orașele din fruntea clasamentului celor mai scumpe chirii din marile orașe ale țării, dar sumele cerute pe mp au cerut în toate marile orașe, arată raportul trimestrial al Imobiliare.ro.

  • CERERE. Creștere de 20% în T1 față de aceeași perioadă a anului trecut

Interesul pentru chirii a crescut, pe fondul incertitudinilor din piață și a amânării deciziilor de cumpărare, spun jucătorii din piața imobiliară.

“Încă din a doua parte a anului 2022 am putut sesiza o reducere a interesului de achiziție în marile orașe din țară, tot mai mulți români arătându-se interesați de opțiunea închirierii unei locuințe. Odată însă cu cererea, atât vânzarea, cât și închirierea de proprietăți au înregistrat o scădere a ofertei. Piața nouă a continuat să fie afectată de ritmul încetinit de dezvoltare. Creșterea prețurilor materialelor de construcție, creșterea salariilor în construcții corelată cu o ofertă mică a forței de muncă și, nu în ultimul rând, îngreunarea obținerii autorizațiilor de construire, iar impactul acestor factori se va simți în continuare la nivelul pieței anul acesta și posibil în 2024, oferta disponibilă urmând să fie tot mai limitată. Cumpărătorii s-au confruntat la rândul lor cu numeroase dificultăți, printre care amintim creșterea ratei dobânzii bancare, înăsprirea condițiilor de creditare, creșterea inflației etc. Este firesc ca toți acești factori economici să inducă o stare de nesiguranță, care conduce la amânarea deciziei de achiziție”, Andreea Popa, consultant Imobiliare.ro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În primul trimestru din 2023, interesul pentru închirierea de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării a consemnat o marjă de creștere față de anul trecut.

Astfel, aproximativ 83.700 de potențiali chiriașii au căutat apartamente și case scoase la închiriere pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase orașe ale țării – cifră ce echivalează cu o creștere de 20% față de primul pătrar din 2022. Comparativ cu perioada similară din 2021, volumul actual al cererii din aceste centre regionale este, per ansamblu, cu 16% mai mare, tendința de creștere putând fi observată în toate marile centre regionale analizate.

Analiza Imobiliare.ro arată că evoluția anuală consemnată de acest indicator a fost pozitivă în aproape toate orașele analizate: cea mai mare diferență poate fi observată în Cluj-Napoca (+43%), fiind urmat de București (+25%) și Brașov (+25%). La polul opus, s-a consemnat o ușoară depreciere a acestui indicator doar în Constanța (-6%).

În ceea ce privește numărul căutărilor de apartamente și case consemnate pe Imobiliare.ro, Bucureștiul se situează, în mod firesc, pe primul loc în clasament, la o distanță considerabilă de celelalte centre regionale – aici au avut loc 51.800 de căutări în T1 2023. Pe locul al doilea în clasament se situează Cluj-Napoca (8.900 de căutări). Timișoara a trecut pe locul al treilea (cu 6.900 de căutări), fiind urmată de Constanța (5.800 de căutări), Brașov (5.500 de căutări) și Iași (4.800 de căutări).

  • PREȚURI. București și Cluj-Napoca în topul celor mai scumpe chirii. Cele mai accesibile chirii pot fi găsite în Oradea

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, în primul trimestru din 2023, la 9,1 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 13,8% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează București (cu o medie de 8,9 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 14,1%), acesta fiind urmat de Brașov (8,2 euro pe metru pătrat, în creștere cu 17,1%), Constanța (8 euro pe metru pătrat, în creștere cu 21,2%), Iași (7,8 euro pe metru pătrat, în creștere cu 13%), urmat de Timișoara (6,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,8%), apoi de Sibiu (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 15,8%), Craiova (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 12,5%) și, respectiv, Oradea (5,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 8%).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, raportul arată că Bucureștiul se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 320 de euro pe lună pentru garsoniere, 500 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 700 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 330 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, respectiv 490 de euro pe lună pentru una bicamerală și 630 de euro pe lună pentru una tricamerală.

În Timișoara proprietarii solicită 220 de euro pentru închirierea unei locuințe cu o cameră, 350 de euro pentru două camere și 400 de euro pentru o locuință cu trei camere. Pe de altă parte, în Iași au fost înregistrate valori medii de 300 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și 500 de euro pe lună pentru trei camere.

Cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare situându-se aici la 170 de euro pentru o garsonieră, la 300 de euro pentru un apartament cu două camere, și, respectiv, la 320 de euro pentru un apartament cu trei camere.

Evoluția prețurilor:

 

  • OFERTĂ. Scădere semnificativă a ofertelor de închiriere în T1 2023: Iași și Cluj-Napoca consemnează cele mai mari declinuri

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere pe portalul Imobiliare.ro, în cele mari centre regionale analizate a fost, în T1 2023, cu 11,4% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 17.200 de oferte.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Iași, unde a fost consemnat un declin de 42,5%, până la 770 de anunțuri. În Cluj-Napoca, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de 30,9% (până la aproape 1.580 de oferte), iar în Brașov, una de 18,4% (până la 880 de anunțuri). Scăderi semnificative au mai fost consemnate în Constanța (-7,5%, până la 880 oferte), București (-6,8%, până la aproape 9.900 de oferte). Timișoara este singurul centru regional care a înregistrat o creștere de 1,8%, cu până la 3.190 de oferte.

  • Cât sunt dispuși chiriașii să aloce pentru chiria lunară?

Diferențele între sumele pe care le-ar da chiriașii și ofertele disponibile în piață sunt semnificative. Spre exemplu, pentru două camere, bugetele cumpărătorilor din București, Cluj-Napoca și Constanța sunt de 350 de euro (în fiecare dintre aceste orașe), în vreme ce prețurile cerute sunt de 500 de euro, 490, respectiv 450 de euro.

Potrivit datelor extrase de agregatorul Imoradar24.ro, parte a grupului Imobiliare.ro, chiriașii din București sunt dispuși să plătească cel mai mult pentru chirii. Astfel, aceștia au în vedere un buget mediu de 250 de euro pentru o locuință monocamerală, 350 de euro pentru o locuință bicamerală și respectiv, 475 euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde persoanele care doresc să închirieze un apartament cu o cameră au în vedere același buget de  250 de euro, 350 de euro pentru două camere și 475 de euro pentru trei camere.  În Timișoara, așteptările chiriașilor pentru o locuință monocamerală se situează la 200 de euro, respectiv 300 de euro pentru una bicamerală și 350 de euro pe lună pentru una tricamerală.

Chiriașii care doresc să închirieze un apartament cu o cameră din Brașov au în vedere un buget de 250 de euro, 370 de euro pentru un apartament cu două camere și 468 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere. Conform datelor Imoradar24.ro care doresc să închirieze un apartament cu o cameră din Iași sunt dispuși să ofere până la 200 de euro, respectiv 300 de euro pentru o locuință bicamerală și 365 de euro pe lună pentru una tricamerală.  În cele din urmă, chiriașii din Constanța au în vedere un buget de 250 euro pentru o garsonieră, 350 de euro pentru un apartament cu două camere și 450 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. 700 euro cerute pe trei camere? Pe segmentul de lux poate. Si multe erori de logica in știrile astea:
    1. Prețurile din anunțuri sunt de la apartamente care nu s-au închiriat încă si poate o sa stea anunț câte jumătate de an sau mai mult.
    2. Prețul final nu e cel din anunț ci întotdeauna cel negociat care e mai mic.
    3. Asta cu materialele care s-au scumpit e deja old News. Multe materiale s-au ieftinit si cu 40%. Așteptăm scăderile acum.
    4. Dezvoltatorii si site-urile de anunțuri tot sponsorizează știri in timp ce chiriași nu au nici o organizație sau forța sa facă lobby.
    4. Deja se apropie de prețurile din multe tari din Europa de Vest. Dar vorba aia, prost nu e cine cere ci ăla care da. Ca doar știm ce oferă România acum si in ce hal e condusă.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.