Piețele au reacționat negativ după rezultatele alegerilor de duminică, în special cele din Franța, și au doborât euro la minimul ultimei luni

euro, monede, bani, steag ue Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Politica monetară și rezultatele alegerilor de duminică aruncă o umbră asupra piețelor: investitorii din Europa vor începe săptămâna cu incertitudini legate de perspectivele dobânzilor la nivel mondial și de peisajul politic din regiune, notează Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron a aruncat duminică zarurile asupra viitorului său politic, convocând alegeri legislative anticipate pentru sfârșitul acestei luni, după ce a fost învins în scrutinul pentru Uniunea Europeană de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen.

Anunțul său șocant a fost făcut în contextul în care Parlamentul European a suferit o schimbare spre dreapta după patru zile de alegeri care s-au încheiat duminică, cu mai mulți naționaliști eurosceptici și mai puțini liberali și Verzi.

Piețele au reacționat negativ la această știre și au doborât euro la minimul ultimei luni, în timp ce contractele futures pe acțiuni EUROSTOXX 50 și contractele futures pe obligațiuni franceze au înregistrat, de asemenea, pierderi.

Deși moneda comună și activele din zona euro au fost în mare măsură amortizate de un euroscepticism diminuat în comparație cu alegerile din anii 2010 și începutul anilor 2020, ultimele evoluții ar putea servi drept semnal de alarmă.

La deschiderea piețelor europene mai largi, luni, în cursul zilei de luni, investitorii se vor concentra probabil pe diferența de randament al obligațiunilor guvernamentale italiene pe 10 ani față de titlurile germane de referință – utilizate adesea ca barometru al apetitului pentru risc în regiune.

Pe o piață mai largă, comercianții au continuat, de asemenea, să se resimtă după efectele unui raport de proporții privind locurile de muncă din SUA, înainte de ședința de politică monetară a Rezervei Federale din iunie, care va avea loc săptămâna aceasta.

Raliul reducerilor de rate, care a dus la creșterea acțiunilor mondiale săptămâna trecută, s-a oprit rapid și a lăsat acțiunile asiatice în dificultate luni, deși tranzacțiile au fost subțiri din cauza sărbătorilor din Australia, China, Hong Kong și Taiwan.

Deși este aproape un dat aproape sigur că factorii de decizie ai Fed vor reveni asupra previziunilor lor privind trei reduceri de rate în acest an atunci când vor anunța decizia de miercuri, întrebarea care se pune este cu cât de mult.

Contractele la termen indică o relaxare de aproximativ 36 de puncte de bază pentru acest an, iar șansele pentru o reducere a ratei înainte de alegeri rămân un joc cu banul.
În afară de Fed, Banca Japoniei se reunește și ea în această săptămână, iar așteptările sunt ca banca centrală să anunțe o reducere a achizițiilor masive de obligațiuni.

Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *