Platformă online de locuri de muncă: Angajatorii au găsit mult mai repede oamenii potriviţi în ultimul an. Un post de menajeră se ocupă în 16 zile

tastatura, job, somaj, șomeri Foto: Pixabay

Timpul mediu de acoperire a locurilor de muncă disponibile pe OLX a scăzut semnificativ în ultimul an, iar angajatorii au găsit mult mai repede oamenii potriviţi pentru a-şi completa organigramele, în aproape toate domeniile de activitate, potrivit unei analize a platformei online, citată de Agerpres. Pe de altă parte, s-au găsit greu lucrători în comerț, confecții, producție, HoReCa.

Joburile din categoria “Bone – Menajere” au înregistrat cel mai mic timp până la identificarea candidaţilor potriviţi dintre toate anunţurile de angajare publicate pe OLX, în ultimele 12 luni, fiecare loc de muncă fiind ocupat, în medie, în 16 zile.

Pe locul al doilea se regăsesc ofertele angajatorilor din domeniul “Internship – Muncă temporară – sezonieră”, cu un timp de acoperire de 21,5 zile, la egalitate cu joburile din categoria “Marketing – PR – Media”.

Un timp bun în ceea ce priveşte identificarea candidaţilor potriviţi l-au înregistrat şi categoriile “Alte locuri de muncă”, cu o medie de 22,5 zile, “Educaţie – Training”, cu o medie de 24 de zile, precum şi domeniul “Evenimente şi divertisment” – 24 zile.

În mai puţin de 25 de zile au fost ocupate şi joburile publicate de angajatori în categoriile “Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi”, unde un anunţ a fost acoperit în 24,6 zile, “IT – Telecomunicaţii”, cu o medie de 24,9 zile şi “Agricultura – Zootehnie” – 24,9 zile.

“Conform datelor pe care le deţinem, piaţa muncii din România a dat semne clare de revenire în 2021 şi în primele două luni ale 2022, acest lucru datorându-se, în primul rând, volumelor mari de locuri de muncă scoase pe piaţă de angajatori, volume care s-au apropiat de nivelurile de dinainte de pandemie. Ne aşteptăm ca segmentele blue collar şi grey collar să fie într-o creştere constantă pe parcursul acestui an, cu noi moduri de adaptare la cerinţele actuale”, susţine Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.

La polul opus, pe platforma OLX, în topul categoriilor în care au fost identificaţi într-un timp mai mare candidaţii potriviţi, se află domeniul “Casieri – Lucrători comerciali”, unde angajatorii au căutat în medie timp de 37 de zile. 

Un timp mare de acoperire s-a înregistrat şi în domeniul “Confecţii – Croitori”, unde joburile au fost acoperite în peste 35 de zile, iar în categoriile “Paza şi protecţie” şi “Call center – Suport clienţi” timpul mediu a fost de 34,8 zile.

Cu dificultate au fost identificaţi şi candidaţii la categoriile “Lucrători producţie – depozit – logistică”, unde timpul mediu de căutare a fost de 32,5 zile, “Personal hotelier – restaurant”, cu o medie de 32 de zile, precum şi pentru joburile din categoriile “Agenţi – consultanţi vânzări” şi “Muncă în străinătate” – 31 zile. Nici pentru joburile din categoriile “Şoferi – Servicii auto – Curierat” şi “Ingineri – Meseriaşi – Constructori” nu s-au găsit cu uşurinţă candidaţii potriviţi, astfel că timpul mediu de acoperire a fost de 28 de zile.

În medie, un anunţ de angajare publicat pe OLX în intervalul ianuarie 2021 – februarie 2022 a fost acoperit în aproximativ 27 de zile, însă au fost şi luni în care identificarea candidatului potrivit a durat mai puţin. Astfel că, în ultimele 12 luni, cel mai scurt timp mediu de acoperire a joburilor disponibile s-a înregistrat în luna februarie 2022, când candidaţii au fost recrutaţi în 20 de zile. Cel mai scurt timp a fost obţinut de categoria “Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”, respectiv 11 zile.

Lucrurile s-au mişcat repede şi în luna ianuarie 2022, când timpul mediu de acoperire a unui job a fost de 22 de zile, iar categoria “Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi” a înregistrat un timp-record de 5 zile.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *