Cardul de masă Pluxee Gusto este cel mai popular beneficiu extrasalarial în rândul angajaților români. De la 1 aprilie 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă a crescut la 40,18 lei, sumă ce acoperă o masă caldă zilnic, crescând puterea de cumpărare a fiecărui angajat. În plus, cardul de masă Gusto oferit de Pluxee, partener global pentru beneficii extrasalariale și soluții pentru creșterea implicării angajaților la locul de muncă, este un beneficiu flexibil care poate fi utilizat într-o rețea variată de comercianți, oferindu-le angajaților o experiență personalizată ori de câte ori își doresc să ia masa la birou.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Avantajul fiscal – un element strategic pentru dezvoltarea companiei
Nadia Oanea, consultant fiscal și fondator Tax & Training, explică în ce constă diferența dintre veniturile obținute din salarii și cele care beneficiază de fiscalitate favorabilă.
„Veniturile din salarii sunt supuse unei fiscalități ridicate, comparativ cu alte tipuri de venituri obținute de persoanele fizice. Acest lucru are două implicații: afectează venitul net al salariaților și, respectiv, afectează costurile salariale ale angajatorilor. O soluție mult mai flexibilă pentru angajați și angajatori, cu fiscalitate favorabilă, este acordarea de tichete de masă. În conformitate cu Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaţilor lunar, ca alocaţie individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.”
Așadar, cardul de masă Pluxee Gusto aduce, pe de o parte, un venit suplimentar pentru angajați, iar pe de altă parte contribuie la economiile pe care le pot face angajatorii.
Dacă un angajat lucrează o lună completă de 23 de zile lucrătoare – cum este cazul lunii iulie 2025 – fără concedii sau delegații, acesta poate primi tichete de masă în valoare totală de 924,14 lei. Din această sumă, se rețin 10% contribuție la sănătate (92,41 lei) și 10% impozit pe venit (83,17 lei), rezultând un beneficiu net de 748,55 lei pentru angajat.
În același timp, dacă un angajator optează ca în luna iulie 2025 să ofere unui angajat un bonus net de 748 lei, costul total pentru companie ar fi de 1.308 lei. Prin comparație, acordarea aceleiași sume sub forma cardului de masă Pluxee Gusto presupune un cost cu 29,34% mai redus.
„Astfel, pentru fiecare angajat, compania realizează o economie de 384 lei, beneficiind de un instrument de recompensare eficient, susținut de un regim fiscal favorabil”, adaugă Nadia Oanea.
Pluxee Gusto – un beneficiu care pune accent pe eficiență și flexibilitate
Într-o lume în continuă schimbare, cu toții ne dorim soluții care să ne ușureze viața. Companiile care le acordă angajaților cardul Pluxee Gusto, le oferă acestora posibilitatea de a-și menține sănătatea și starea de bine. Prin prisma facilităților fiscale, sumele acordate pe cardul de masă cresc în mod semnificativ puterea de cumpărare, comparativ cu aceleași sume acordate cash. Totodată, angajatorii beneficiază de un instrument care crește retenția și productivitatea echipelor, Pluxee Gusto fiind o soluție ușor de integrat în activitatea operațională a unei companii.
Cardurile de masă pot fi încărcate online, rapid și fără efort. Pluxee Gusto este disponibil și în format virtual, fiind o soluție ce aduce economii la bugetul companiei, deoarece sunt eliminate taxele de livrare și costurile de emitere aferente unui card fizic. Angajații au acces la suma încarcată pe cardul de masă imediat ce plata comenzii este confirmată în contul Pluxee. În plus, cardul virtual oferă securitate crescută, deoarece fiecare angajat poate vizualiza detaliile cardului doar în contul său din aplicația Pluxee. Cardul virtual poate fi folosit pentru plăți fizice sau online, inclusiv cu telefonul sau smartwatch-ul, fiind o soluție care contribuie la protejarea mediului înconjurător prin reducerea plasticului.
Prin integrarea avantajului fiscal oferit de cardul de masă în politica de beneficii, companiile nu doar optimizează costurile salariale, ci transformă acest instrument într-un element strategic pentru motivarea angajaților și dezvoltarea sustenabilă a organizației. De asemenea, cardul de masă rămâne un beneficiu flexibil, ușor de folosit și adaptat nevoilor angajaților.