PNRR. Guvernul vrea să susțină costurile de listare la bursă ale firmelor românești. Privații, băgați la un loc cu companiile de stat pe măsuri de susținere de numai 2,4 miliarde de euro

bursa actiuni

Guvernul propune în Planul Național de Redresare și Reziliență o măsură prin care să susțină costurile privind listarea la bursă a companiilor românești. Este vorba de firme „mature” și care vor beneficia de finanțare printr-o schemă special creată în acest sens.

Măsura este inclusă într-un capitol din PNRR intitulat „Investiții și instrumente financiare pentru sectorul privat și reforma companiilor de stat”, cu o finanțare propusă de 2,405 miliarde de euro, care arată că firmele din România se confruntă cu un acces redus la finanțare, atât în ceea ce privește finanțarea bancară cât și cea non-bancară, alături de numeroase alte probleme.

Una dintre măsurile propuse pentru a rezolva această problemă este „crearea unei scheme de finanțare pentru susținerea costurilor de listare la bursă a firmelor românești mature”.

Alături de aceasta, statul mai propune măsuri precum: reducerea sarcinii administrative pentru companii, derularea de instrumente financiare prin transferarea a 4% din alocare către compartimentul național al programului InvestEU și prin acordare directă către Grupul Băncii Europene de Investiții pentru finanțarea anumitor domenii prioritare ale PNRR și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare a României.

Totodată, PNRR mai propune crearea unor scheme de granturi pentru înființarea întreprinderilor sociale în zona rurală orientate pe integrarea în muncă a tinerilor (inclusiv a tinerilor NEETs), scheme de granturi pentru înființarea, dezvoltarea și scalarea întreprinderilor sociale.

Se propune, de asemenea, crearea unor scheme de granturi pentru organizarea și consolidarea asocierilor agricole, dezvoltarea de depozite cu servicii și a activității de marketing pentru produse și branduri locale și promovarea unor lanțuri scurte de aprovizionare.

Acestea sunt printre puținele măsuri pentru susținerea companiilor private, mai ales a celor românești, propuse de statul român prin PNRR.

În ce privește companiile de stat, Guvernul propune în PNRR și un fond pentru buna guvernare a companiilor de stat, inclus în finanțarea totală de 2,4 miliarde euro.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *