Pornesc plățile către antreprenori pe Măsura 2. Ministerul Economiei deblochează 150 milioane de euro și promite încă 500 de milioane de euro

Redacția mart. 9, 2021 0 comentarii
Claudiu Năsui

Publicarea Bugetului 2021 în Monitorul Oficial pornește plățile pentru contractele de ajutor de stat din Măsura 2 – Capital de lucru, anunță ministerul Economiei, într-un comunicat. Zeci de mii de antreprenori ale căror cereri au fost admise sunt încă neplătiți, din cauză că ministerele au funcționat pe baza bugetelor anului precedent.

Vor fi disponibili imediat aproximativ 150 milioane de euro, însă Ministerul Economiei precizează că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari.

De ce durează

Banii trebuie să parcurgă un circuit legal până la beneficiar. Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului îi primește de la Trezoreria statului. Apoi îi înaintează agenției teritoriale, care, la rândul ei, îi trimite la bancă. Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, la beneficiar, explică ministerul.

După obținerea semnăturii beneficiarului, plata se face imediat. În cazul în care sistemul merge fără defecțiuni, se pot face până la 1.000 de plăți pe zi.

Ordinea plăților se va face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Adică în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari.

În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro.

În prezent, există 16.692 de cereri de finanțare admise pe Măsura 2, pentru care banii încă nu au fost plătiți. Suma totală solicitată și admisă la plată se ridică la aproape 4,3 miliarde lei.

Până la acest moment, au fost plătite doar 3.047 de solicitări, cu o valoare totală de 1.109.933.518 lei.

Încă 500 de milioane de euro

Ministerul Economiei afirmă că va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată.

Citește aici situația la zi a solicitărilor, aprobărilor și plăților din Măsura 2.

Foto Facebook

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.