Portugalia cere permisiunea Comisiei Europene să reducă taxele la carburanți

Redacția mart. 17, 2022 0 comentarii
gas benzina motorina oil statie pompa pexels

Portugalia a cerut permisiunea Comisiei Europene pentru a putea reduce Taxa pe Valoarea Adăugată la carburanţi, în ideea de a răspunde la creşterea record a preţurilor la energie după ce Rusia a invadat Ucraina, a declarat joi ministrul portughez al Economiei, Pedro Siza Vieira, informează Reuters, citat de Agerpres.

Pedro Siza Vieira a precizat că Portugalia vrea să reducă cota de TVA de la 23% în prezent, până la 13%, din cauza creşterii preţului petrolului pe piaţa mondială odată cu debutul conflictului din Ucraina.

„Aceasta ar însemna o reducere semnificativă a preţului final plătit de consumator”, a apreciat Pedro Siza Vieira pentru postul de televiziune RTP.

Săptămâna trecută, Portugalia a introdus un mecanism destinat returnării către consumatori a veniturilor suplimentare pe care statul le colectează din cauza creşterii preţului petrolului, prin reducerea unei taxe speciale pe carburanţi, denumită ISP. Cu toate acestea, mecansimul are doar un impact marginal asupra costurilor cu carburanţii deoarece în prezent taxele reprezintă aproximativ 50% din preţul de vânzare cu amănuntul al benzinei şi motorinei.

Chiar şi în situaţia în care Bruxelles-ul va permite Portugaliei să reducă TVA, ţara nu va putea să facă acest lucru imediat deoarece are nevoie şi de aprobarea Parlamentului, care în acest moment nu este complet operaţional deoarece noul Guvern nu a fost numit încă deoarece alegătorii de peste hotare trebuie să mai participe la un al doilea tur de scrutin.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.