Premierul anunță că peste două treimi din Programul „Sprijin pentru România” în valoare de 17,3 miliarde lei au fost aprobate până în prezent

bani, lei, bancnote

Majoritatea măsurilor incluse în „Sprijin pentru România” au fost deja aprobate la o lună după ce Coaliția de Guvernare a lansat acest program. Peste două treimi din pachetul de sprijin în valoare totala de 17,3 miliarde de lei sunt active și produc efecte, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Implementarea acestor soluții de protecție pentru cetățeni și economie implică o finanțare din fonduri naționale și europene de 11,5 miliarde de lei.

„Am reușit la nivelul Guvernului ca în decurs de o lună să aprobăm cele mai multe din măsurile cuprinse în Programul „Sprijin pentru România. Împreună cu Parlamentul și cu liderii Coaliției de Guvernare ne-am asigurat că sunt disponibilizate fonduri de la bugetul de stat și din resurse europene pentru punerea in aplicare a deciziilor de protejare a cetățenilor români și economiei. Vestea primită recent de la Bruxelles privind susținerea din fonduri europene a măsurilor sociale incluse în „Sprijin pentru România” este urmată de o altă decizie favorabilă economiei noastre. Mulțumită eforturilor ministrului Boloș și echipei Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, investitorii români vor beneficia de încă 412 milioane euro sub formă de granturi pentru activități productive. Este o măsură nouă, necesară, despre care am discutat cu antreprenorii. Deplasările în teritoriu și consultările permanente cu mediul de afaceri confirmă justețea măsurilor luate, dar și faptul ca este nevoie să continuăm în același ritm și pe aceeași linie de echilibru, care să asigure susținerea economiei românești și protejării populației”, a transmis premierul.

Prin măsurile cuprinse in Programul „Sprijin pentru România”, adoptate de Guvern și Parlament, în economie intră finanțări de opt miliarde de lei. Beneficiază de sprijin:

• Investițiile cu impact major în economie, a căror valoare depășește 1 milion de euro – această schemă de ajutor de stat are la dispoziție 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională
• Companiile din sectorul transportului rutier de mărfuri și persoane pentru a compensa cresterea prețurilor la carburant – 300 de milioane de lei
• Proiectele de investiții aflate în derulare – prin două Ordonanțe de Urgență aprobate de Guvern sunt puse la dispoziție 5,2 miliarde de lei din fonduri naționale și europene pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creșterii prețurilor la materiale de construcții, utilaje, forță de muncă
• Fermierii români au la dispoziție 300 de milioane de euro – granturi pentru capital de lucru, și muncitorii din agricultură, sector în care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din construcții.

O parte consistentă a pachetului de măsuri are în vedere protejarea populației de efectele creșterii prețurilor și ale perioadei dificile pe care o traversăm, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă. Măsuri sociale stabilite până acum prin Programul “Sprijin pentru România” au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.
• A fost aprobată, recent, în Guvern, acordarea de tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse.
• Aproximativ 3 milioane de persoane – pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu venituri mici și persoane fără adăpost – beneficiază de aceste vouchere o dată la două luni, bani pe care îi pot folosi pentru a-și cumpăra produse alimentare sau, în măsura în care vor dori acest lucru, o masa caldă. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumătate din bani provin din fonduri europene.

În Parlament, a fost dublată norma de hrană pentru pacienții din spitale și pentru vârstnicii instituționalizați – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi – Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură.
Valoarea totală este de aproximativ 270 de milioane de lei.

Alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.

De asemenea, a fost prelungită acordarea șomajului tehnic pentru angajații din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejându-le astfel locurile de muncă.

În continuare, Guvernul pregătește următoarele măsuri de sprijin economice și sociale anunțate în „Sprijin pentru România”.

• Ministerul Agriculturii are în etapă avansată proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime în România. Este o măsură care, alături de celelalte luate pentru susținerea sectorului agricol, va avea efect și asupra prețurilor produselor agricole.
• Programul Kurzarbeit aflat acum în vigoare până la începutul lui iunie, va continua în perioada următoare
• Va fi stimulată creșterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea. Măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariaţi.
• Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o altă măsură pe care Ministerul Educatiei o are pregătită.
• Ministerul Familiei pregătește două proiecte de acte normative – o Hotărâre de Guvern și o Ordonanță de Urgență – care vor pune în aplicare programele de sprijin pentru tineri și măsurile de protecție și îmbunătățire a vieții copiilor instituționalizați.

Guvernul României va continua să acționeze cu responsabilitate, utilizând toate resursele pe care le are la dispoziție – din bugetul național sau din fonduri europene, pentru a proteja economia și populația de efectele severe generate de crizele multiple pe care le traversăm la nivel european. Sprijinirea investițiilor, implementarea proiectelor de dezvoltare și reformă, alături de gestionarea atentă a resurselor vor stimula creșterea economică și vor menține ritmul necesar pentru modernizarea țării.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *