Premierul Ciucă, discuții cu bancherii despre PNRR, debirocratizare, digitalizarea la nivelul administraţiei publice şi capitalizarea companiilor româneşti

banca, banking Sursa foto: Unsplash / Jonathan Cooper

Premierul Nicolae Ciucă a avut, vineri, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor. Potrivit Executivului, pe agendă s-au aflat operaţionalizarea PNRR, derularea programelor guvernamentale de finanţare pentru susţinerea unor sectoare de activitate şi dezvoltarea proiectelor de debirocratizare şi digitalizare la nivelul administraţiei publice, alături de nevoia de capitalizare a companiilor româneşti.

„Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potenţialul de dezvoltare economică a României, acces la capital pentru mediul de afaceri şi susţinere în complementaritate cu zecile de miliarde de euro care vor intra în ţară în următorii ani, prin PNRR şi Programele Operaţionale. Pe lângă cele 30 de miliarde de euro – investiţiile pentru susţinerea reformelor din PNRR, avem 12 miliarde de absorbit din fondurile pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă fondurile pentru perioada 2021-2027, pentru care trebuie sa primim avize pe Programe Operaţionale. Banii europeni vor susţine economia României, alături de instrumentele financiar-bancare. Mediul de afaceri, IMM-urile, fermierii români au nevoie de acces la capital. Vom crea o structură inter-ministerială de dialog cu sistemul bancar, la nivel guvernamental, în subordinea premierului. Dorim să demarăm împreună cu sistemul bancar un program de educaţie antreprenorială, de business, de lucru cu băncile, prin care oamenii de afaceri români să înţeleagă şi să acceseze oportunităţile de dezvoltare oferite de accesul la capital”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat oficial, citat de News.ro.

O temă complementară a discuţiei a vizat derularea programelor guvernamentale de finanţare şi a schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii întreprinderilor mici şi mijlocii, industriei agro-alimentare, cu accent asupra creşterii competitivităţii şi performanţei economice. Viitoarele finanţări generate pentru susţinerea marilor proiecte energetice au fost prezentate ca fiind oportunităţi importante de implicare a sectorului bancar, o atenţie specială fiind acordată proiectelor destinate producţiei interne a capacităţilor necesare.

Participanţii au evidenţiat nevoia extinderii proiectelor de digitalizare la nivelul administraţiei publice, atât în relaţia statului cu cetăţeanul, cât şi în cea dintre stat şi mediul de afaceri.

Semnătura electronică poate juca un rol important în optimizarea accesului la fluxurile de informaţii, s-a menţionat, de asemenea, în cadrul întâlnirii. De altfel, digitalizarea administraţiei reprezintă un punct important în PNRR, pentru care sunt alocate surse consistente de finanţare. Totodată, sprijinul oferit în special companiilor mici sau mijlocii va fi esenţial atât în domeniul educaţiei financiar-bancare, precum şi pentru digitalizarea acestora.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Din partea Asociaţiei Române a Băncilor au participat: Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi preşedinte al Consiliului Director ARB, Traian Halalai, preşedinte EximBank, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, membru Consiliu Director ARB, Dana Dima, vicepreşedinte Banca Comercială Română, Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania, Ion Stan, prim-preşedinte Alpha Bank România, membru Consiliu Director ARB, François Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, Roxana Hidan, director general adjunct OTP Bank România, Răsvan Radu, CEO UniCredit Bank România, Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România, Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB.

Sursa foto: Unsplash / Jonathan Cooper

Comentarii

 1. În loc să caute cei mai buni candidaţi pentru poziţiile-cheie din institu­ţiile publice şi din ministere, guvernele, indiferent de partidele din care sunt alcătuite, pornesc procesul de recrutare invers, în care candidatului i se găseşte un loc într-o instituţie, un proces toxic pentru toată administraţia publică din România.

  Asa ca mai incet cu pianul pe scari!

  Debirocratizarea o fraza de dansii inventata!
  Identic cu digitalizarea!

  Capturarea politicii de către servicii secrete şi militari nu este nicăieri în regiune atât de mare ca în România, unde procesul a dus la o accentuată contra-selecţie, împingând la vârf doar holograme – oameni vulnerabili şi dispensabili, ce nu pot avea o carieră fără protecţia epoleţilor, uniţi într-o francmasonerie a sfertodocţilor şmecheri.

  PSD a ajuns la putere, iar principalul lor obiectiv a fost să-şi pună clientela.

  Poţi să pui în posturile alea nişte PNL-isti dar e la fel.

  Cu papagalii ăştia vrei Generale sa faci digitalizare sau debirocratizare?
  😆😆😆😆😆😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *