Premierul Italiei, Giorgia Meloni, spune că este pregătită să discute cu “opoziția responsabilă” despre introducerea unui salariu minim

Giorgia Meloni premier Italia Sursa foto: Facebook/Giorgia Meloni

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat marți că este pregătită să discute propunerile privind salariul minim cu ceea ce ea a numit partide de opoziție responsabile, scrie Reuters.

Meloni, care a preluat mandatul în octombrie anul trecut, a exclus în mod frecvent în trecut introducerea unui salariu minim, spunând că nu este modalitatea corectă de a crește salariile care stagnează în mod cronic în Italia.

“Chestiunea salariilor mă interesează, există (o parte a) opoziției care se comportă într-un mod responsabil, politicos, serios”, a declarat Meloni marți la postul de radio Rtl 102.5, adăugând că este corect să se arate dispusă să aibă un dialog cu aceștia.

Un raport din această lună al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a arătat că salariile reale din Italia au scăzut cu 7,5% la sfârșitul anului trecut, comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei din 2019, marcând cea mai abruptă scădere dintre marile economii ale lumii.

Partidele de opoziție au depus mai multe proiecte de lege în parlament pentru a stabili un salariu minim pe oră, mișcarea 5 Stele, condusă de fostul premier Giuseppe Conte, insistând pentru o cifră de nouă euro înainte de taxe.

Partidul Frații Italiei al lui Meloni propune amânarea oricărei dezbateri oficiale pe această temă până în septembrie, pentru a vedea dacă între timp se poate găsi un teren comun.

“Am îndoieli cu privire la schema salariului minim, deoarece face titluri frumoase, dar riscă să creeze probleme”, a declarat Meloni.

“În Italia există contracte colective naționale (separate) care prevăd un salariu minim mai mare de nouă euro. Care sunt șansele ca, dacă va fi aplicat, salariul minim să devină un parametru pentru scăderea salariilor lucrătorilor?”, a adăugat ea.

Guvernul a adoptat mai multe măsuri de reducere a taxelor pe salarii și intenționează să aloce aproximativ 10 miliarde de euro în bugetul de anul viitor pentru a extinde aceste măsuri.

 

Sursa foto: Facebook/Giorgia Meloni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *