Premierul Nicolae Ciucă, despre impozitul progresiv: Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com

Premierul Nicolae Ciucă a clarificat miercuri discuțiile despre introducerea impozitului progresiv, spunând că anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare și nu vom avea taxe noi, ci a vorbit în schimb despre „optimizare fiscală”.

„Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi. Tot ceea ce avem de făcut în continuare este să găsim acele soluții prin care să realizăm această optimizare fiscală. Nu putem să discutăm astăzi aici, la o dezbatere cu mediul de afaceri, de taxe care să vină peste noapte și să impacteze cât se poate de negativ asupra planurilor de business”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la Romanian Business Leaders Summit 2022.

Prim-ministrul a spus în schimb că guvernul lucrează la un nou pachet de măsuri economice și că o analiză este în curs, ea urmând să fie prezentată la finalul acestui semestru.

„Vă rog să acceptați să vorbim despre aceste lucruri când va fi finalizată analiza. Termenul de analiză a fost stabilit la 2 săptămâni, după care urmează dezbateri. Ați văzut că prin măsurile pe care le-am stabilit în cadrul pachetului sprijin pentru România componenta esențială a fost cea referitoare la investiții, pentru că avem nevpe să susținem locurile de muncă. Cealaltă parte a măsurilor s-a adresat protejării persoanelor vulnerabile. Vom continua la nivelul guvernului să protejăm persoanele vulnerabile. Nu am prezentat pachetul de măsuri economice pentru că nu am finalizat analiza. În acest an putem să discutăm despre orice lucru când avem o analiză la finalul primului semestru”, a mai precizat premierul.

Reamintim că liderul PSD Marcel Ciolacu este cel care a readus în discuție renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive, împreună cu un sistem de deductibilități.

Întrebat luni de ziariști dacă susține impozitul progresiv, Ciolacu a răspuns: „În continuare, categoric”, dar împreună cu „deductibilitățile necesare”, cum ar fi, spre exemplu, cele legate de asigurările pe viață. „Ori intrăm într-o logică cum este toată lumea, toate țările dezvoltate, ori încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică, de fapt”, a susținut șeful PSD, care a menționat că „există discuții” și atunci când se va lua o decizie vom „ieși împreună și o vom anunța”.

Surse G4Media spuneau că liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au discutat marți la guvern propunerile PSD pentru introducerea impozitării progresive a veniturilor, iar ministrul de Finanțe Adrian Câciu prezintă trei variante de praguri.

Liberalii s-ar fi opus însă unei astfel de măsuri.

Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat marţi, la Parlament, că PNL ţine foarte mult la cota unică.

Și preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat că, în calitate de membru PNL, nu susţine introducerea unor taxe noi şi redimensionarea sistemului de taxare.

Ulterior, alți membri PSD, precum ministrul Muncii Marius Budăi și vicepreședinte PSD Gabriel Zetea, au explicat că ideea impozitării progresive nu se referea la introducerea unor cote mai mari de impozitare, ci la scăderea impozitării pentru unele categorii de persoane prin acordarea de deduceri fiscale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *