Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu americanii de la Fluor Corporation, finanțatori ai reactoarelor nucleare mici și parteneri în proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă: Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

România este „pe drumul cel bun” în a deveni „prima ţară care va avea cea mai nouă, sigură şi curată tehnologie nucleară”, cea a reactoarelor nucleare mici (SMR), iar proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național, arată Guvernul, după ce premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation, acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni și parteneri în proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, compania, listată la bursa din New York, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde USD pe an, este cel mai mare finanţator şi acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din această clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC).

“Proiectul SMR de la Doiceşti este un obiectiv de interes naţional. Paşii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power şi Fluor Co., au şi o importanţă la nivel global, iar acţiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar. Suntem determinaţi să transformăm România într-un pol al noilor capacităţi pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanţ de producţie pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securitatea energetică şi chiar rolul de furnizor în regiune. Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat şi pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă”, a declarat prim-ministrul.

Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat, în noiembrie 2021, un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.

În iunie 2022, preşedintele american Joe Biden, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane USD pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas), au semnat contractul pentru faza I a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în noiembrie 2021, Energonuclear SA, compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării.

Până în momentul de faţă, în cadrul proiectului s-au alăturat în Joint Venture (JV) partenerii americani Fluor Corporation, Candu Energy şi Sargent&Lundy. Responsabilităţile principale ale JV constau în principal în asigurarea managementului de proiect şi dezvoltarea ingineriei conceptuale, o activitate preponderent asigurată de către Candu Energy, Sargent & Lundy şi Ansaldo. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa foto: NuScale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *