Premierul Nicolae Ciucă: „Ne bucurăm de cifrele publicate de BNR privind creșterea investițiilor străine”/ Prim-ministrul nu explică însă de ce datoria externă a crescut cu peste 3 miliarde într-o singură lună, mai mult decât în tot anul

Redacția sept. 14, 2022 2 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a transmis miercuri că se bucură de datele publicate de Banca Națională privind creșterea investițiilor străine în România, însă a evitat complet să explice alte date din același raport transmis de BNR, respectiv creșterea cu 3,1 miliarde euro într-o singură lună (iulie) a datoriei externe, după ce în primele șase luni datoria a crescut cu numai 2,6 miliarde euro, dar și majorarea puternică a deficitului de cont curent.

„Putem să vorbim chiar de rezultate în ceea ce privește credibilitatea dobândită de instituțiile statului, de mediul de afaceri din România, recunoaștere care să concretizează în cifre. Ieri am putut să ne bucurăm de cifrele pe care Banca Națională a României le-a furnizat în ceea ce privește valoarea investițiilor străine directe în economia României. Procentul este unul cât se poate de semnificativ, de 43,7% comparat cu anul trecut. În valoare nominală discutăm de 5,5 miliarde euro. Sunt bani care se adaugă eforturilor care se ntreprind la nivelul Guvernului pentru a atrage cât mai mulți bani europeni. Este singura noastră șansă în actuala situație de criză, să putem să menținem echilibrul socio-economic și să putem să ne propunem obiective de continuare a procesului de dezvoltare economică. Avem toate premisele să putem să închidem anul pe o creștere economică și să avem o perspectivă a construcției bugetului pentru anul viitor care să ne permită să continuăm politicile pe care ni le-am asumat”, a declarat Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Banca Națională a României a anunțat marți că datoria externă a României a crescut cu 5,816 miliarde euro în primele șapte luni ale anului. Cu toate acestea, luna iulie a marcat o creștere puternică de 3,1 miliarde euro, după ce în primele șase luni datoria crescuse cu numai 2,6 miliarde euro.

În plus, BNR a transmis că, în perioada ianuarie – iulie 2022 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 14,931 miliarde euro, așadar o creștere de 5,8 miliarde euro comparativ cu deficitul de 9,122 miliarde euro din perioada ianuarie – iulie 2021.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *