Premierul Nicolae Ciucă: PNL propune o creștere de 15% a pensiilor. Vrem o piață de energie semireglementată și un singur preț la consumatorii mari

Nicolae Ciuca, premier Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că PNL va propune o creștere de 15% a pensiilor de anul viitor și vrea o piață de energie semireglementată, cu cele trei praguri existente deja pentru consumatorii casnici și un singur preț pentru consumatorii mari.

„Discutăm să existe o piață semireglementată, pentru că trebuie să existe energie care să fie pusă în vânzare. Pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână la fel cum au fost acum, pentru că ne dorim să protejăm populația, mai ales populația vulnerabilă. În acest moment analiza este pe cele trei praguri la nivelul consumatorului casnic: cei care consumă până în 100 kWh, adică 1,5 milioane de gospodării, cei care consumă între 100 și 255 kWh și cei care consumă peste 255 kWh. Acestea sunt cele 3 categorii. Avem și posibilitatea de subvenții, pentru că vin de la UE, sunt bani puși la dispoziție de UE pentru consum casnic al persoanelor vulnerabile”, a declarat Ciucă.

Premierul a spus că pentru consumatorii mari se discută de un singur preț, fiind analizat un prag de 1,3 lei kWh. „Am zis că trebuie să găsim soluții pentru consumatorii mari, pentru că din fondurile de coeziune nu este posibil să fie acordate compensații. Pragul de 1,3 lei este vehiculat de către toată lumea și încă în analiză. Dar nu am luat încă decizia finală”, a afirmat Ciucă.

În ce privește creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, prim-ministrul a afirmat că PNL va propune o creștere de 15%, dacă bugetul va permite. „Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluție prin care trebuie să acoperim creșterea inflației. Creșterea inflației este peste 15%”, a precizat el.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *