Presa greacă: Alpha Bank este din nou o bancă total privată, grație investitorului strategic Unicredit

Alpha Bank

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei a anunțat acceptarea ofertei angajante a UniCredit pentru achiziționarea întregii participații a Fondului, de 8,9781%, la Alpha Bank, scrie publicația greacă Imerisia. S-a finalizat astfel prima privatizare completă din sectorul bancar grecesc în contextul retragerii contribuției statului grec, iar Alpha Bank devine singura bancă elenă la al cărei capital social participă un partener strategic străin.

Achiziția de către UniCredit a participației deținute de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei la Alpha Bank este prima investiție a unui grup bancar european important într-o bancă elenă în ultimii 17 ani, marcând revenirea la normalitate după criza financiară din ultimul deceniu. Este punctul culminant al efortului îndelungat și constant pentru consolidarea și transformarea Alpha Bank, dar și a cursului pozitiv al economiei grecești. De asemenea, creează un mediu favorabil pe mai departe pentru privatizarea completă a celorlalte bănci sistemice grecești (care în timpul crizei financiare din perioada 2010 – 2015 au fost salvate cu fonduri publice, în schimbul cedării unei cote din acțiuni către statul grec), prin atragerea unor investitori de înaltă calitate.

„Evenimentul este o piatră de hotar istorică pentru lungul parcurs al Băncii noastre. Alpha Bank, banca tradițional privată a Greciei și cu cea mai mare bază de acționari, devine din nou 100% privată, odată cu intrarea unui investitor strategic de primă linie”, a declarat directorul executiv al Alpha Bank, Vasilis Psaltis.

Achiziția de către UniCredit a cotei deținute de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei la Alpha Bank este unul dintre cei trei piloni ai cooperării strategice anunțate în urmă cu trei săptămâni de șefii celor două instituții financiare. Este planificată, de asemenea, fuziunea filialelor celor două bănci în România, în urma căreia va fi creată a treia cea mai mare bancă de pe piața românească, precum și cooperarea comercială în cadrul unui holding pentru distribuția de produse de administrare de portofolii și asigurări de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *