Președinte Hidroelectrica, despre pregătirea pentru iarnă a sistemului energetic: “Am asigurat cantităţile de energie necesare livrării”

Redacția nov. 17, 2021 0 comentarii
microhidrocentrala-sursa-hidroelectrica-e1533027318526

Hidroelectrica s-a pregătit temeinic pentru iarnă, are o rezervă confortabilă în lacuri, de peste 70%, şi este pregătită pentru orice fel de situaţii meteorologice, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, citat de Agerpres. Acesta a participat miercuri la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional.

“În acest fel, pe de o parte, răspundem la obligaţiile pe care le avem în baza Hotărârii de Guvern care reglementează pregătirea pentru iarnă a sistemului energetic. Pe de altă parte, am asigurat cantităţile de energie necesare livrării atât către clienţii noştri de pe platformele OPCOM, cât şi către clienţii finali pe care îi avem în baza licenţei de furnizare. Grupurile de bază ale Hidroelectrica sunt pregătite pentru perioada de iarnă. A fost o perioadă, mai ales în vară şi în toamnă, când s-au efectuat operaţiunile de mentenanţă necesare pentru capacităţile noastre, pentru a putea avea o capacitate maximă în caz de nevoie”, a explicat Badea la dezbaterea organizată de Focus Energetic.

Acesta a semnalat că, în primele 9 luni, pe fondul unei hidraulicităţi crescute, Hidroelectrica a produs peste 13,4 TWh, cu 1,4 TWh peste cantităţile produse anul trecut în aceeaşi perioadă.

“Primele şase luni au fost unele de excepţie, cum nu prea am mai prins în ultimii ani. În egală măsură, având în vedere tiparele meteorologice cu care ne-am confruntat în ultimii ani, am gestionat rezerva din lacuri într-o manieră în care să fim pregătiţi pentru orice fel de situaţie şi iată, din păcate, pentru următoarea perioadă prognoza meteorologică nu continuă acest trend de hidraulicitate crescută şi este undeva sub media cum care am fost obişnuiţi. Cu toate acestea, Hidroelectrica, în baza rezervelor pe care le are în lacuri, continuă să gestioneze astfel de situaţii”, a punctat Badea.

Pe de altă parte, el a menţionat că societatea rămâne concentrată pe optimizarea costurilor de producţie şi a subliniat că Hidroelectrica vinde energie, în mare parte, pe OPCOM, iar preţurile în 2021 au fost într-o mare măsură apropiate de cele din anii anteriori.

“Ştiu, au fost multe voci care au spus că aceste profituri ale producătorilor se bazează pe creşterea de preţ din acest an. În cazul Hidroelectrica, compania vinde energie preponderent pe pieţele OPCOM, pe pieţele forward. Cu alte cuvinte, energia vândută pentru anul 2021 a fost într-o foarte mare măsură tranzacţionată la preţuri apropiate de cele ale anilor trecuţi. Ca atare, dacă luăm un preţ mediu pe OPCOM, nu cred că depăşim în acest moment, la toată energia tranzacţionată în 2021, undeva la 270 lei. Nu are nicio legătură cu ceea ce vedeţi acum pe piaţa pentru ziua următoare. Şi pe piaţa pentru ziua următoare, în baza obligaţiilor pe care Hidroelectrica şi le-a luat în relaţia cu Consiliul Concurenţei, şi acolo avem nişte limitări de tranzacţionare, de preţuri, aşa că vreau să demontez acele teorii conform cărora preţurile pe care le vedeţi acum în piaţă sunt datorate producătorilor, Hidroelectrica, sau altor elemente. Nu au legătură cu noi. Noi întotdeauna, transparent, am pus la dispoziţie preţurile medii cu care am tranzacţionat, cantităţile de energie, şi vom pleda întotdeauna pentru o transparentizare cât mai mare a preţului energiei, astfel încât oricine să poată avea o imagine corectă asupra situaţiei din sistemul energetic”, a mai spus preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Totodată, el precizat că Hidroelectrica este concentrată pe diversificarea surselor de energie, dezvoltă deja capacităţi proprii şi are diverse faze de licitaţii ale unor studii de fezabilitate pentru parcuri fotovoltaice, pentru a se dezvolta pe terenuri aflate în proprietatea companiei. De asemenea, doreşte să implementeze şi parcuri fotovoltaice flotante pe lacurile sale.

“Am dat drumul la un proiect pilot în acest sens, care se află în procedură de achiziţie publică. Vom merge pe o diversificare a surselor de producţie exclusiv din surse regenerabile. Suntem în diverse faze de due dilligence pentru parcuri fotovoltaice şi eoliene de peste 2.000 MW. Sunt informaţii confidenţiale. Se analizează respectivele proiecte. Focusul nostru este pentru o creştere a capacităţii de producţie, în special din surse eoliene şi fotovoltaice. Ne uităm cu interes la zona de offshore. Aşteptăm o clarificare a legislaţiei pe această zonă, care, sigur, va ajuta foarte mult sectorul de gaze, dar sperăm că va reglementa la fel ca în toate ţările cu potenţial offshore şi în zona eoliană. Şi pe acest segment dorim să ne implicăm activ”, a punctat Badea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *