Președintele Comisiei Europene susține că UE va continua să plătească în euro sau dolari pentru furnizarea de cărbuni, gaze sau petrol

Ursula von der Leyen, Comisia Europeană Sursa foto: ec.europa.eu

Uniunea Europeană va respecta cu stricteţe contractele cu Rusia şi va continua să plătească în euro sau dolari pentru furnizarea de cărbuni, gaze sau petrol, a dat asigurări, joi, la Sofia, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.

„Contractele sunt foarte clare. În acestea se spune că plata se face în euro sau dolari. În acest moment luăm în considerare foarte atent aceste contracte, dar, la prima vedere, pare că le vom respecta şi plătim în euro şi nu în ruble”, a declarat oficialul european la Sofia, la o conferinţă de presă cu premierul bulgar, Kiril Petkov.

Von der Leyen a adăugat că analizează decretul preşedintelui rus, Vladimir Putin, care cere ca plăţile să se facă în ruble şi a afirmat că UE „va avea o poziţie comună” în această problemă.

Preşedintele CE se află în Bulgaria pentru a prezenta evaluarea Bruxelles-ului privind Planul de Recuperare pe care ţara balcanică l-a propus pentru a compensa efectele pandemiei de Covid-19, plan pe care Ursula von der Leyen l-a calificat drept „unul dintre cele mai ambiţioase” care au fost primite.

Conform planului, Sofia ar trebui să primească până în 2026 circa 6,3 miliarde euro, 10% din PIB-ul său, şi, în schimb, printre alte promisiuni, va reduce emisiile de CO2 cu 40% şi va creşte utilizarea de tehnologii verzi.

Von der Leyen a subliniat că interconexiunile de gaze pe care Bulgaria le construieşte cu România şi Grecia vor ajuta la reducerea dependenţei de hidrocarburile din Rusia.

Şefa CE a mulţumit poporului bulgar pentru generozitate şi pentru faptul că a ajutat 130.000 de ucraineni care au fugit de război, dintre care jumătate au rămas în Bulgaria.

„Pentru că nu ştim când se va încheia acest conflict, este foarte important să mobilizăm toate eforturile pentru a-i ajuta pe ucrainenii care îşi părăsesc ţara sau care sunt strămutaţi”, a spus von der Layen, subliniind că fondurile europene sunt mult mai flexibile şi accesibile pentru a ajuta ţările să primească refugiaţi.

Sursa foto: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *