Președintele gigantului petrolier rus Lukoil și-a dat demisia

Redacția apr. 21, 2022 1 comentarii
Foto: Lukoil, Facebook

Vagit Alekperov, președintele Lukoil, a anunțat joi că și-a dat demisia de la conducerea companiei petroliere rusești, arată un comunicat de presă al Lukoil. În martie, compania condusă de Alekperov solicita încetarea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil.

Lukoil a emis o scurtă declarație prin care a anunțat demisia lui Vagit Alekperov, dar nu a oferit niciun motiv pentru decizia sa de a părăsi producătorul de petrol din Rusia.

„PJSC LUKOIL anunță că Președintele Societății și membru al Consiliului de Administrație Vagit Alekperov a informat Compania despre decizia sa de a demisiona din funcția de membru al Consiliului de Administrație al PJSC LUKOIL și de a demisiona anticipat din funcția de Președinte al PJSC LUKOIL. Avizele respective de demisie au fost transmise astăzi Președintelui Consiliului de Administrație al Societății”, arată comunicatul Lukoil.

Potrivit companiei, la 31 martie 2022, Vagit Alekperov deține și votează 3,12% din acțiunile PJSC LUKOIL. Vagit Alekperov este și beneficiar (inclusiv prin trusturi familiale sau fonduri mutuale) a 5,43% din acțiunile PJSC LUKOIL, în privința cărora nu are drept de vot. Prin urmare, Vagit Alekperov nu este acționar majoritar al PJSC LUKOIL.​

Anunțul a venit la mai puțin de două luni după ce Lukoil a devenit una dintre primele mari companii rusești care a vorbit împotriva campaniei Rusiei în Ucraina.

Lukoil a cerut în martie încheierea conflictului din Ucraina cât mai curând posibil. Într-o declarație pe site-ul său, compania a spus că este îngrijorată de „evenimentele tragice din Ucraina” și a sprijinit negocierile pentru a pune capăt conflictului.

În ciuda acestui mesaj, Alekperov a fost adăugat pe lista de sancțiuni pregătită de Marea Britanie împotriva puternicilor lideri de afaceri ruși.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.