Preşedintele Republicii Azerbaidjan, la Bucureşti: Anul viitor vom exporta către Europa cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz / Romgaz a semnat un acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor

Redacția dec. 17, 2022 0 comentarii
energie verde incalzire globala bec

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, la semnarea Acordului în domeniul energiei verzi, că ţara sa este pregătită să livreze energie verde către Europa şi a menţionat că Azerbaijan va furniza către Europa şi peste 11 miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce priveşte România, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev a menţionat, înainte de semnarea Acordului privind energia verde, importanţa parteneriatului strategic.

„Importanţa acestui parteneriat strategic care va fi semnat astăzi va fi contribuţia noastră comună la securitatea energetică a Europei, această înţelegere este un pas pentru a crea un cordior pentru energia verde. Vreau să îmi exprim recunoştinşa pentru doamna preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru sprijinul continuu acordat azerbajanului în  proiectele de securitate energetică şi diversificare a energiei.. În timul vizitei domniei sale în Azerbaijan am semnat un memorandum de colaborare, pentru un parteneriat strategic între Azerbaijan şi UEşi am început deja să îl implementăm”, a precizat Ilham Aliyev.

Ilham Aliyev a menţionat şi exporturile de gaze realizate de ţara sa, către Europa.

„Anul trecut, Azerbaijanul a exportat gaz către UE în valoare de 8,2 miliarde, anul acesta 11,3. Anul viitor vor fi cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz. Vom avea aproape 24 miliarde mc de gaz exportaţi, comparând cu 2019 când au fost 19 miliarde mc de gaz. De asemenea, Romgaz a semnatun acord de livrare de gaz către România, începând din ianuarie anul viitor. Aşadar, Azerbaijan îşi lărgeşte aria de acţiune georgrafică, furnizând gaz către pieţele europene. Aceasta este o situaţie win-win pentru că Europa are nevoie să îşi întărească securitatea energetică, iar Azerbaijanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele pe care le are.  Astăzi  începem să construim un nou pod din  Azerbaijan către Europa. Ţara noastră va deveni furnozor important de neergie electrică către Europa, mai ales energie verde. Potenţialul Azerbaijanului este de 27  Gb, atât de energie eoliană, cât şi solară. De asemeni, avem această producţie în zona Mării Caspice”, a precizat Ilham Aliyev.

Preşedintele azer a mai adăugat că importante companii produc energie verde în ţara sa.

„Împreună cu unul dintre investitorii strategici din ţara noastră, intenţionăm să implementăm 3Gb de energie eoliană şi un gigabat de energie solară până în 2027. Până în 2037 întenţionăm să avem capacitatăţi suplimentare de cel puţin 6 Gb.  Acum  două zile, ministrul Energiei din Azerbaijan a semnat un contract cu o altă companie globală care intenţionează să investească până la 12 gb  de energie solară şi eoliană. Aşadar, cel puţin 3 gb suplimentar vor putea fi exportaţi. Pentru a ne atinge ţelurile trebuie să lucrăm eficient, în colaborare cu UE”, a mai subliniat Ilham Aliyev.

sursa foto: Pexels/ Singkham

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *