Prețul petrolului scade sub 75 de dolari, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de China și de perturbările din rafinăriile americane

petrol Sursa foto: Pixabay

Începutul de an dificil al prețului petrolului s-a înrăutățit pe măsură ce perspectivele de deteriorare a cererii au ieșit în evidență, susținute de dificultățile pe termen scurt ale Chinei în ceea ce privește Covid-19, de vremea mai blândă din timpul iernii și de perturbările din rafinăriile americane, relatează Bloomberg.

West Texas Intermediate a scăzut cu până la 3,5%, la sub 75 de dolari pe baril, după ce marți a înregistrat o scădere de 4,2%, cea mai mare din noiembrie. Brent, referința globală, a ajuns miercuri sub 80 de dolari.

Numărul tot mai mare de decese din China, ca urmare a relaxării rapide a restricțiilor privind virusul, copleșește crematoriile și există avertismente privind mai multe victime în apropierea Anului Nou Lunar. Între timp, temperaturile peste medie din SUA și Europa atenuează temerile legate de o criză energetică.

Nivelurile tot mai scăzute ale interesului deschis pentru petrolul brut au lăsat acest produs expus la fluctuații puternice în ultimele luni, iar o încercare eșuată de a depăși media mobilă de 50 de zile în această săptămână nu a contribuit prea mult la îmbunătățirea situației tehnice. În timp ce sancțiunile împotriva Moscovei din cauza războiului Rusiei în Ucraina au dus fluxurile de petrol la minimele din 2022 la sfârșitul lunii trecute, acest lucru nu a fost de mare ajutor pentru bursieri până acum în acest an.

Impactul înghețului de dinaintea Crăciunului care a afectat capacitatea de rafinare în unele părți ale SUA ar trebui să devină mai clar și în datele privind stocurile din această săptămână, cu cifrele Institutului American Petroleum, finanțat de industrie, care vor fi prezentate mai târziu. Pe termen scurt, acest lucru a redus capacitatea de procesare a țițeiului în America de Nord și, de asemenea, influențează prețurile.

„Am asistat la aceste mari înghețuri în SUA și asta a însemnat că balanța țițeiului a slăbit de fapt”, a declarat Amrita Sen, analist-șef pentru petrol la consultantul Energy Aspects Ltd., într-un interviu acordat Bloomberg TV, referindu-se la închiderile rafinăriilor din SUA, din cauza vremii reci. „Cred că mai sunt câteva săptămâni de slăbiciune”.

Avertismentele privind o recesiune în SUA și creșterea numărului de cazuri de viroze în China continuă să umbrească perspectivele cererii, dar pe termen lung, redeschiderea Chinei ar trebui să se dovedească mai optimistă pentru piețe, a spus Sen.

„Oamenii subestimează redeschiderea Chinei și efectul de multiplicare asupra cererii”, a spus ea. „Vești proaste pentru inflație, dar este cu siguranță ceva de urmărit”.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *