Prețurile la producător în Germania au înregistrat în luna august cel mai puternic declin anual 

Redacția sept. 20, 2023 0 comentarii
productie, fabrica

Preţurile la producător în Germania au înregistrat în luna august cel mai puternic declin anual de la debutul publicării datelor statistice, în 1949, ceea ce alimentează speranţele că inflaţia va continua să scadă în cea mai mare economie a Europei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Oficiul federal de statistică a informat miercuri că preţurile la producător au scăzut cu 12,6% în luna august 2023, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. În schimb, comparativ cu luna iulie a acestui an, preţurile la producător au crescut uşor cu 0,3%.

Ca o consecinţă a războiului din Ucraina, preţurile la producător în Germania au înregistrat în luna august 2022 un salt anual de 45,8%, cel mai puternic înregistrat vreodată. În consecinţă, comparaţia dintre luna august 2022 şi luna august 2023 arată acest declin record de 12,6%.

Indicele preţurilor de producător, considerat un indicator important al inflaţiei, s-a redus constant în Germania începând din luna septembrie a anului trecut. În luna iulie 2023 însă aceste preţuri au scăzut cu 6%, acesta fiind primul declin din ultimii doi ani şi jumătate, pe fondul reducerii presiunilor venite din partea preţurilor la energie.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *