Prețurile locuințelor în Germania au înregistrat în al doilea semestru din 2023 cel mai sever declin de când a început publicarea datelor, în 2000

Redacția sept. 22, 2023 0 comentarii
locuinte vanzare contract

Preţurile locuinţelor în Germania au înregistrat în trimestrul doi din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele afectând piaţa imobiliară din cea mai mare economie europeană, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Conform datelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în ritm anual cu 9,9%, cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000. Au fost scăderi semnificative în special în oraşele mari, cum ar fi Berlin, Hamburg şi Munchen, unde preţurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,8% iar preţurile la locuinţe pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,6%.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au afectat piaţa imobiliară, o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă, iar preţurile au scăzut.

Autorizaţiile de construcţii pentru apartamente în Germania au scăzut cu 31,5% în iulie, faţă de perioada similară din 2023, în timp ce preţurile pentru construcţii au urcat cu aproape 9%.

Obiectivul Germaniei îl reprezintă construirea a 400.000 de apartamente pe an dar această ţintă nu a fost îndeplinită.

Asociaţia imobiliară germană GdW a tras vineri un semnal de alarmă privind situaţia, cerând Guvernului să sprijine companiile din construcţii.

„Criza construcţiilor din Germania se înrăutăţeşte zilnic şi afectează din ce în ce mai mult clasa de mijloc”, a avertizat GdW. Asociaţia a cerut reducerea TVA de la 19% la 7% pentru chirii la preţuri rezonabile.

Guvernul german intenţionează să prezinte un pachet de măsuri de sprijin pentru industria construcţiilor, până la finalul lunii.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *