Prima țintă post-electorală a dreptei triumfătoare: Partidul Popular European (PPE) dorește anularea interdicției privind vânzarea mașinilor pe benzină după 2035/ A fost o greșeală, spune liderul PPE

Manfred Weber Sursa foto: Facebook/ Manfred Weber

Rezultatele alegerilor europarlamentare ar putea aduce o schimbare importantă pentru piața auto europeană, precum și pentru economia continentului: Manfred Weber, liderul PPE, promite să facă presiuni pentru eliminarea interdicției privind motoarele cu combustie în cadrul discuțiilor din zilele următoare.

Manfred Weber a declarat pentru Politico, că interdicția Uniunii Europene privind vânzarea de mașini cu motoare cu combustie internă după 2035 a fost o “greșeală”.

Acesta a fost primul lucru menționat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European, în timp ce ieșea de la o petrecere agitată în seara alegerilor la Bruxelles.

Astfel, planurile istorice ale UE de limitare a încălzirii globale sunt atacate, după alegeri în care partidele de dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbușit.

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru Politico că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un “Green Deal” mai puțin restrictiv – planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

“Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus el. Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis că o va proteja de o reglementare mai agresivă în materie de climă.

Totuși, nu va fi atât de ușor. Anularea interdicției privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicția și a susținut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanșa un război total cu partidele de stânga care au susținut această măsură.

Lăsând la o parte dezordinea, un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: “Nu vor mai fi luate decizii fără PPE”.

O nouă nuanță de verde

Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislația privind clima pentru grupul de dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), a declarat că politica climatică va deveni mai “realistă” în următorii cinci ani.

“Dacă aș compara elaborarea politicii privind Green Deal cu conducerea unei mașini, mă aștept ca noul Parlament European să folosească și volanul sau pedala de frână, nu doar pedala de accelerație”, a spus el.

Pascal Canfin, un eurodeputat francez centrist care a fost președintele comisiei de mediu a Parlamentului în ultima legislatură, a insistat că alegerile nu au produs “o majoritate pentru a desființa Green Deal”. Alții nu au fost atât de siguri.

“Green Deal nu este mort. Dar va trebui să vedem ce ne vor aduce următoarele săptămâni”, a declarat Michael Bloss, un eurodeputat verde german. “Dacă există majorități în care sunt implicate partide de dreapta, este posibil să se revină înapoi.”

Liese a declarat că PPE este hotărât să reducă la zero contribuția UE la încălzirea globală până în 2050, așa cum cer obiectivele climatice ale blocului.

“Dacă progresul este echivalat cu interdicțiile, va exista o regresie”, a spus el. “Nu se va da înapoi în ceea ce privește obiectivele climatice, dar în ceea ce privește interdicțiile și birocrația, da.”

 

Sursa foto: Facebook/ Manfred Weber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *