Primăria București a pus în dezbatere Regulamentul pentru circulația trotinetelor electrice care se închiriază. Printre condiții, vârsta minimă de 14 ani și acces interzis din aplicație în Centrul Vechi/Pistele de biciclete, în continuare insuficiente

trotinete electrice

Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică Proiectul de Regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice care se închiriază prin intermediul platformelor specializate, printre propunerile principale fiind autorizarea operatorilor care dețin astfel de flote și interzicerea prin aplicație a circulației în Centrul Vechi, iar în cazul utilizatorilor o vârstă minimă de 14 ani. Totodată, Municipalitatea propune obligația utilizatorilor care nu au vârsta de 16 ani să poarte o cască de protecție. Deși Codul Rutier prevede că pe piață nu se pot comercializa trotinete care să depășească o viteză maximă de 25 km/h., iar circulația pe trotuar este interzisă, în realitate, cele două prevederi nu se aplică, deși în ultimii ani a crescut numărul pietonilor accidentați și a accidentelor rutiere în care sunt implicați utilizatorii trotinetelor. În plus, în București sunt foarte puține piste de biciclete trasate și omologate astfel încât utilizatorii de trotinete să poată folosi trotinetele în siguranță pe pistele speciale amenajate pe carosabil sau pe trotuar. Proiectul de Regulament poate fi citit aici

Propunere de Regulament : ,,Circulația cu trotinetele electrice conform regulamentului, se face pe pistele special amenajate/ infrastructura publică construită pentru biciclete, iar in lipsa acestora pe carosabil, cat mai aproape de marginea din dreapta a primei benzi de circulație. Conducătorii vor circula cu o viteză maximă de 25 km/h, iar pentru a conduce o trotineta electrica pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie sa aiba vârsta minima de 14 ani. Se interzice utilizatorului de trotineta electrica sa circule pe trotuare, in afara situatiei in care trotineta electrica este transportata fara actionare electrica pentru a fi parcata. De asemenea, se interzice parcarea trotinetelor pe carosabilul auto sau pe pistele de biciclete. Operatorii vor limita din aplicațiile proprii circulația si parcarea trotinetelor in zona Centrului Vechi. Municipalitatea va stabili zonele de restrictive privind circulația trotinetelor electrice.

Autorizarea operatorilor care închiriază trotinete

În contextul aplicării prevederilor „Planului de mobilitate urbana durabila 2016-2030, în susținerea și promovarea mijloacelor alternative de mobilitate ca parte a transportului public urban la nivelul Municipiului București este necesară aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului București. Regulamentul se aplică operatorilor de flote de trotinete electrice precum și utilizatorilor acestora.  Conform proiectului de regulament, este obligatoriu ca operatorii sa dețină autorizație care  se eliberează în urma cererii depuse în acest sens de către operator la Direcția Transporturi din cadrul PMB.

Amenzi. Staționarea trotinetelor în locurile interzise se sancționează cu amenzi între 200 și 400 de lei, iar amplasarea trotinetelor de către operatorii fără autorizație cu amendă între 1000 și 2500 lei.

Propunerile pot fi trimise PMB până la data de 22 septembrie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *