Problema prețurilor enorme din restaurantele de pe Aeroportul Otopeni: Șase companii, amendate cu 1,4 milioane de euro pentru că s-au înțeles să fixeze prețurile

bani, euro, bancnote Sursa foto: Pexels/Pixabay

Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companii care oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă București, potrivit unui comunicat de presă. Amenda a fost dată pentru fixarea prețurilor, iar cele șase companii au recunoscut fapta.

Ancheta Consiliului Concurenței vine pe fondul a numeroase reclamații ale pasagerilor de pe Aeroportul Henri Coandă legate de prețul mâncării și băuturii, printre cele mai ridicate din toată Europa.

Aeroportul Internațional Henri Coandă București, al cărui pachet majoritar de acțiuni e deținut de Ministerul Transporturilor a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cu Trotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero Business Consulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management.

În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat că aceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi, promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea de derulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciile oferite pasagerilor din aeroport.

În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avut posibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de a alege serviciile în funcție de preț.

Amenzile au fost aplicate astfel:

Dnata Catering SRL: 6.622.401 lei
Food and Beverages Management SRL: 43.558 lei
Trotter Management SRL: 8.010 lei
City Cafe Express SRL: 148.752 lei
RBK Property Management SRL: 104.294 lei
Primero Business Consulting SRL (în prezent, Land of Util Tehnology SRL): 3.994 lei

Toate cele șase companii implicate au recunoscut fapta anticoncurențială, beneficiind astfel de reduceri ale amenzilor, potrivit comunicatului citat.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *