Producător ungar de îngrășăminte: Producţia culturilor de cereale va scădea cu 15% până la 20% în acest an, într-o regiune care include mari exportatori europeni de cereale precum România şi Polonia

Redacția iul. 14, 2022 0 comentarii
ingrasamant fertilizator

Culturile agricole din Europa de Est au avut de suferit de pe urma crizei îngrăşămintelor, la fel ca în multe alte părţi ale lumii, iar lucrurile ar putea să se înrăutăţească. Acesta este scenariul preconizat de producătorul ungar de îngrăşăminte Nitrogenmuvek Zrt, potrivit căruia producţia culturilor de cereale va scădea cu 15% până la 20% în acest an, într-o regiune care include mari exportatori europeni de cereale precum România şi Polonia. Fermierii au fost nevoiţi să reducă utilizarea îngrăşămintelor din cauza preţurilor mari şi problemelor de livrări, într-un moment în care seceta ameninţă şi ea culturile agricole, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În plus, nu se prefigurează veşti bune prea curând. Persistă îngrijorările cu privire la o criză a gazelor în Europa, ceea ce ar constitui o veste proastă pentru producţia de îngrăşăminte.

“Iarna viitoare va fi una extremă, toată lumea în industrie pleacă de la ipoteza că nu va exista aprovizionare cu gaze”, spune directorul de strategie de la Nitrogenmuvek, Zoltan Bige. Potrivit acestuia, randamentul culturilor ar putea scădea şi mai mult în Europa deoarece sezonul agricol actual va fi primul care va fi afectat în întregime de războiul din Ucraina.

O altă problemă este că îngrăşămintele pe bază de azot, tipul preferat de fermierii din Europa, nu poate fi înlocuit cu îngrăşămintele pe bază de uree care sunt produse în alte părţi, a spus Zoltan Bige.

Săptămâna trecută guvernul de la Budapesta a spus că recolta de grâu din acest an ar putea scădea sub pragul de patru milioane de tone, cu aproape o treime mai mică decât media multianuală.

Preţurile ridicate reprezintă o ameninţare „vitală” la adresa industriei europene a îngrăşămintelor, a avertizat şi organizaţia reprezentativă Fertilizers Europe la începutul lunii.

Producătorul ungar Nitrogenmuvek avertizează şi el că ar putea să îşi epuizeze rezervele de lichidităţi în următoarele şase săptămâni. „Nu vom avea o rezervă pentru posibile scenarii negative precum creşterea în continuare a preţului gazelor sau posibile lucrări de mentenanţă neprogramate”, a spus Zoltan Bige.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *