Producătorii din grupul OPEC+ au decis o nouă majorare a producției de petrol, ignorând cererile pieței de a reduce presiunile asupra prețurilor

Redacția mart. 31, 2022 0 comentarii
platforma maritima gaz petrol offshore sursa: captura youtube

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis joi o nouă majorare modestă a producţiei de petrol, ignorând solicitările vizând o creştere semnificativă a ofertei pentru a reduce presiunile asupra preţurilor, provocate de războiul din Ucraina, transmite AFP, citat de Agerpres.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit “să îşi ajusteze în sus nivelul total de producţie cu 432.000 de barili pe zi pentru luna mai”, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Prin această decizie, alianţa marilor producători de petrol nu deviază de la linia anunţată în primăvara lui 2021 privind redresarea treptată a producţiei, după reducerile drastice decise pentru a face faţă şocului provocat de pandemia de Covid-19. OPEC+ optează pentru menţinerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotaţia barilului de petrol a atins un nivel record, depăşind 130 de dolari. Între timp, cotaţiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari.

Joi, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului era în scădere cu 5,08%, până la 107,69 dolari, în timp ce barilul de ţiţei american WTI era în scădere cu 5,43%, până la 101,96 dolari, după apariţia în presă a unor informaţii potrivit cărora SUA se pregătesc să elibereze pe piaţă o cantitate mare de petrol din rezerva strategică. Casa Albă ar urma să anunţe joi un plan care prevede eliberare a un milion de barili de ţiţei pe zi.

„În total, până la 180 de milioane de barili de petrol ar urma să fie scoşi din rezervele strategice, ceea ce ar fi o cantitate fără precedent. Dacă această eliberare se va produce, piaţa petrolieră nu ar mai fi sub-aprovizionată”, susţine analistul Commerzbank, Carsten Fritsch.

Următoarea reuniune a OPEC+ este programată pentru 5 mai.

sursa foto: Captură Youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *