Producătorul AFV Beltrame a finalizat achiziția Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște. Producția va începe în luna iunie

Redacția mart. 17, 2022 0 comentarii
combinatul otel cos targoviste sursa site oficial

Producătorul de bare din oțel şi oţeluri speciale AFV Beltrame Group a finalizat achiziția activelor funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, prin încheierea documentelor de transfer a dreptului de proprietate ṣi plata integrală a preţului în sumă de 38,3 milioane de euro + TVA, anunță compania, într-un comunicat.

Consiliul Concurenţei a autorizat, în data de 7 martie, tranzacția de preluare a activelor funcționale de la COS Târgoviște. COS Târgoviște S.A. se află, în prezent, în procedura de reorganizare judiciară, activităţile de producţie încetând în luna decembrie a anului 2019.

AFV Beltrame Group, care deține în România și laminorul Donalam din Călărași, urmărește să transforme COS Târgoviṣte într-o unitate de producție de oțeluri speciale competitivă la nivel european. Astfel, în următorii 4 ani vor fi investiți aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, respectiv oțelăria și laminoarele, și aproximativ 40-50 milioane euro în asigurarea capitalului de lucru.

„Achiziția COS Târgoviște este un pas important pentru strategia de extindere a activității grupului Beltrame în România și confirmă angajamentul nostru pe termen lung față de dezvoltarea sectorului siderurgic pe plan local. COS Târgoviște are o istorie bogată în industria siderurgică, așadar suntem onorați de oportunitatea de a revitaliza acest colos în domeniu. Ne așteptăm să începem producția în oțelăria existentă și în cele două laminoare la începutul lunii iunie, pentru a livra pe piaţa internă fier-beton și sârmă laminată şi a pune capăt dependenţei pieţei de importuri, mai ales în contextul conflictului din Ucraina”, declară Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.

Pentru început, la COS Târgoviște se va produce oţel beton, iar odată cu avansarea lucrărilor de modernizare și formarea forței de muncă, acesta va reveni la producţia de oţeluri speciale pentru care a fost construit iniţial. Redeschiderea unităţii de producţie va genera, în viitorul apropiat, aproximativ 450-500 de locuri de muncă noi, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de locuri de muncă. În prezent, în cadrul COS Târgoviște mai lucrează aproximativ 70 de angajați, în principal pentru ținerea în funcțiune a rețelelor de utilități și conservarea echipamentelor.

Pe 16 martie, reprezentanții Grupului Beltrame au avut o întâlnire cu premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, ca urmare a finalizării achiziției COS Târgoviște. Premierul a subliniat sprijinul pe care Guvernul României îl acordă dezvoltării investițiilor în industrie, pentru modernizarea economiei naționale, accesul la noi tehnologii, crearea de noi locuri de muncă pentru români și a unor produse cu valoare adăugată ridicată pentru piața locală și europeană.

AFV Beltrame Group este prezent pe piața oţelului din România din 2007 și deține laminorul Donalam din Călărași, specializat în producția de bare de oţel special laminate la cald, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Donalam a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 118 milioane euro, în creștere cu 90% față de 2020 și un volum de vânzări de aproximativ 159.000 tone de bare de oțel. Compania estimează o cifră de afaceri de peste 160 de milioane de euro în 2022, cu o creștere de 30% și un volum de vânzări de aproximativ 170.000 de tone de bare de oțel. În prezent, compania deține peste 340 de angajați.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.200 de angajați, peste 2 milioane de tone de oţel vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

Foto: Combinatul COS Târgoviște / site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *