Producătorul de maşini sport de lux Porsche a raportat câștiguri record în 2022

911

Producătorul de maşini sport de lux Porsche AG a raportat pentru 2022 câştiguri record, primele rezultate anuale după listarea companiei germane, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Profitul înainte de taxe şi dobânzi a urcat la 6,8 miliarde de euro, un avans de 27,4% faţă de 2021, în timp ce livrările au crescut cu 2,6%, la 309.884 vehicule.

Compania are ca obiectiv în acest an o creştere a veniturilor la 40-42 miliarde de euro, de la 37,6 miliarde de euro în 2022, şi o rentabilitate a vânzărilor de 17-19%. Pe termen lung, obiectivul este o rentabilitate vânzărilor de 20%, se arată într-un comunicat al Porsche, subsidiară a grupului german Volkswagen.

“De departe am realizat cel mai solid rezultat din istoria Porsche, în condiţii dificile”, a afirmat Oliver Blume, directorul general al Porsche.

La o săptămână de la listare, Porsche a devenit cel mai valoros producător auto din Europa, depăşind grupul Volkswagen. Luni, compania a anunţat că va plăti dividende de un euro pentru o acţiune obişnuită şi 1,01 euro pentru o acţiune preferenţială, pentru rezultatele din 2022.

Obiectivul pe termen mediu îl reprezintă distribuirea unor dividende echivalentul a aproximativ jumătate din profitul după taxe, a anunţat directorul financiar Lutz Meschke.

Brandul a fost listat la Bursa de la Frankfurt în 29 septembrie 2022, la un preţ de 82,50 euro per titlu. Volkswagen AG încă deţine 75% minus o acţiune obişnuită din capitalul social total.

Vineri, acţiunile Porsche au închis la 114,10 euro, astfel încât capitalizarea sa bursieră a ajuns la 108 miliarde de euro.

Oliver Blume, directorul general al Volkswagen şi al Porsche, afirma la momentul listării că iniţiativa va spori libertatea de acţiune a Porsche, iar sumele rezultate vor ajuta Volkswagen să îşi finanţeze tranziţia la vehiculele electrice şi investiţiile în software.

Sursa foto: Porsche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *