Producția mondială de biciclete este lovită de blocajele în aprovizionare

bicicleta pegas - imagine de prezentare

Penuria globală de biciclete, datorată cererii mari din partea celor care au dorit să facă mișcare în pandemie, a fost exacerbată anul acesta de problemele de aprovizionare, întârzierile la livrarea pieselor fiind descrise de producători drept cele mai lungi din ultimele decenii, scrie Financial Times.

Grupul japoneză Shimano, care controlează aproximativ 65% din piața de viteze și frâne de ultimă generație, s-a străduit să facă față furnizării de componente, în contextul cererii uriașe.

Producătorii europeni și americani de biciclete au transmis că termenele dintre comandă și livrare au atins 400 de zile pentru o serie de componente de ultimă generație fabricate de Shimano, ceea ce subliniază problemele cu care se confruntă industria care încearcă să facă față unei creșteri a cererii de biciclete cauzată de pandemie.

Unii furnizori au raportat timpi de livrare chiar mai mari pentru anumite piese, cum ar fi frânele hidraulice sau roțile.

Astfel, producătorii de biciclete afirmă că au fost forțați să caute și alți furnizori, potrivit lui Eric Bjorling, director de marcă al companiei americane Trek, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din lume.

Problemele lanțurilor de aprovizionare au lovit și alți producători de biciclete de top, cum ar fi Giant și Merida.

Shimano, cu sediul în Osaka, care produce componente de pescuit și echipamente de canotaj, precum și piese pentru biciclete, s-a străduit să țină pasul cu cererea, pandemia împingând milioane de oameni din întreaga lume să se apuce de ciclism.

Se așteaptă ca lipsurile să persiste, chiar și în contextul în care fabricile Shimano funcționează la capacitate maximă.

Problemele sunt mai acute pentru producătorii de biciclete mai mici, în contextul în care termenele de livrare extrem de lungi s-au adăugat provocărilor pe care le are orice nou-venit pe piață.

Lansarea start-up-ului LeMond, fondat de triplul câștigător al Turului Franței, Greg LeMond, a fost întârziată cu patru luni din cauza întârzierilor în aprovizionare, inclusiv de reducerea livrărilor Shimano cu 80% în prima jumătate a anului.

Antonio Dus, director executiv al Cicli Pinarello, un producător italian specializat în biciclete de ultimă generație, a declarat că marea întrebare pentru companii ca a lui este dacă cererea va continua să fie puternicî pe termen lung.

Unii producători de componente își fac griji că scăderea comenzilor odată ce depozitele vor fi din nou pline de stocuri ar putea provoca probleme.

Davide Campagnolo, a cărui companie omonimă a crescut capacitatea de producție în Europa pentru a satisface nevoile de seturi de echipamente pe care Shimano se străduiește să le livreze, a avertizat: „Această cerere mare nu poate dura pentru totdeauna”.

El prognozează că cererea va scădea în vara anului 2023, deoarece sporturile de interior vor reveni complet, iar piața va absorbi volumul imens de biciclete.

Pentru Shimano, în ciuda veniturilor în creștere din componente de biciclete, problemele sunt clare. Compania a întârziat lansarea mai multor produse pentru a marca 100 de ani, în acest an.

Foto: Bicicleta Pegas - imagine de prezentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *