Programul Noua Casă se pregătește să fie repornit din 2025

locuinte vanzare contract Sursa foto: Dreamstime

Lansat în 2020, programul Noua Casă se pregătește de o relansare la începutul anului viitor, a declarat Ionuț Stavre, directorul general adjunct al FNGCIMM, în cadrul Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari, organizată de ABI – Asociația Brokerilor Imobiliari din România.

„Cel mai de succes program guvernamental de susținere a creditării pentru achiziția de locuințe trebuie să continue. Programul Noua Casa va fi îmbunătățit și adaptat la noile condiții din piață, în așa fel încât să rămână în continuare foarte atractiv pentru populație. Avem o comunicare permanentă cu Ministerul de Finanțe și cu Banca Națională, pentru ca la începutul anului viitor să fim gata cu noul program”, a spus el.

În total, în cei 5 ani de funcționare, peste o treime (36,6%) din creditele Noua Casă au fost acordate în regiunea București-Ilfov, în timp ce la polul opus este zona Sud-Vest Oltenia, cu 4,9%. Peste 29.000 de persoane și-au achiziționat o locuință prin acest program, iar valoarea totală a creditelor ipotecare garantate de FNGCIMM depășește 7,5 miliarde de lei. Programul Noua Casă este cel mai performant sistem de creditare, rata de credite neperformante fiind de doar 0,08%.

Piața imobiliară din România rămâne pe un trend pozitiv de creștere în primele 9 luni ale anului. Cifrele prezentate de Asociația Brokerilor Imobiliari în cadru Conferinței Naționale a Brokerilor Imobiliari arată că deși piața este într-o permanentă schimbare, evoluția este, în general, una pozitivă.

Astfel, potrivit datelor publicate în cadrul evenimentului de ANCPI – Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, autoritatea unde se intabulează toate tranzacțiile imobiliare, în primele 9 luni din acest an s-au efectuat, în medie, lunar, 19.600 de tranzacții de apartamente la nivelul întregii țări, cu un total de peste 177.000 de locuințe tranzacționate. Comparativ, media lunară din 2023 a fost de 19.800. Cifre așadar aproape identice. În schimb, diferă valoarea totală a imobilelor tranzacționate: o medie de 1 miliard euro lunar în perioada ianuarie-septembrie 2024, față de o medie de 995 mil. euro lunar anul trecut. În total, anul acesta s-au vândut deja apartamente în valoare de 9,37 de miliarde de euro. Dacă păstrează acest ritm și în lunile de toamnă, piața imobiliară va depăși pentru al patrulea an la rând suma de 11 miliarde de euro doar din tranzacții de apartamente, la care se adaugă peste 24 miliarde de euro din terenuri cu sau fără construcții.

Ca o primă concluzie, se poate spune că dacă numărul de tranzacții este puțin mai mic, dar valoarea acestora este mai mare, atunci prețurile medii ale proprietăților au crescut.

Numărul ridicat de tranzacții a fost stimulat și de facilitarea acordării creditelor bancare pentru achiziția de locuințe. Băncile au capital de finanțare, iar clienții au la dispoziție mai multe tipuri de credite, iar asta încurajează creditarea.

„În acest moment în Romania se dau credite și oricine dorește să achiziționeze o locuință poate să acceseze o finanțare, mai ales dacă beneficiază de sfaturile unui broker de credite. Noi am lansat, de exemplu,  o aplicație bazată pe inteligența artificială care facilitează accesul mai rapid și mai ușor la finanțare imobiliară”, spune Valentin Anghel CEO la AVBS Broker de Credite.

În ceea ce privește prețul de vânzare, Cristian Șelaru, director de comunicare INS spune că nu se așteaptă la modificări radicale în perioada următoare.

„Toată lumea a auzit de o apocalipsă a căderii prețurilor în sectorul imobiliar. Se vehiculează de foarte multe luni încoace că la un moment dat, prețurile vor pica. Datele ne arată că nici vorbă de așa ceva. Indicele general al prețurilor locuințelor ne arată că prețurile au crescut permanent ajungând să fie cu 54,26% mai scumpe, în primul trimestru din 2024, față de 2015, anul de referință al acestui indice”, afirmă Cristi Șelaru, directorul direcției de comunicare a INS.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.