Programul Noua Casă va avea un plafon de 1,5 miliarde lei, în 2021

imobiliar, locuinta, casa Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Programul Noua Casă va avea un plafon de garanții de 1,5 miliarde lei, în anul 2021, potrivit unui proiect de Hotărâre, care se regăsește pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

„Având în vedere strategia programului «Prima casă/Noua casă», se propune ca pentru anul 2021, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise de 1.500 milioane lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Nivelul plafonului a mai fost anunțat, însă Hotărârea care stabilește plafonul este necesară pentru ca programul să fie funcțional, iar băncile să poată acorda credite.

Finanțele afirmă că alocarea plafonului total al garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului Prima casă în anul 2021 „este o condiţie sine qua non pentru asigurarea continuităţii acestuia, cu consecinţe directe atât asupra pieţei imobiliare şi a sectoarelor adiacente acesteia, cât şi asupra activităţii de creditare pe segmentul retail”.

De asemenea, proiectul completează normele de aplicare ale programului, astfel încât beneficiarii au obligația să încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toata durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare.

De la lansarea Programului Prima Casă în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2020 au fost acordate 305.436 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 27,82 miliarde lei.

Plafonul total de garantare pentru anul 2020 a fost de 2 miliarde lei. De la începutul anului 2020 şi până la finele lunii decembrie 2020 au fost acordate 11.885 garanţii în valoare totală de 1,36 miliarde lei și 3.359 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,45 miliarde lei.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *