Programul Rabla 2021 se lansează miercuri. Cât va fi prima de casare

Carmen Radu apr. 20, 2021 0 comentarii
rabla, masini, masini vechi, cimitir masini

Programul Rabla 2021 se lansează miercuri, 21 aprilie, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care organizează un eveniment de lansare. Potrivit ministerului, vor fi lansate programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021. Nu există nicio mențiune despre programul Rabla pentru electrocasnice. Ministrul urmează să anunțe data exactă când vor începe înscrierile.

Luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, afirma că bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. „În şedinţa de Guvern din această săptămână vom prezenta bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu, n.r.). Se va aproba acest buget miercuri (21 aprilie 2021, n.r.), astfel încât să putem lansa cât mai repede programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla pentru electrocasnice. Am dublat bugetul pentru Rabla Plus şi practic numărul de maşini care vor beneficia de un asemenea sprijin. Este vorba despre zile şi vreau să aştept ziua de miercuri pentru a avea bugetul aprobat şi apoi voi comunica şi ziua, şi ora de lansare a Programului Rabla”, a spus Tanczos, la Digi 24.

Buget și bonusuri Rabla

Ediţia din acest an a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Tot anul acesta va exista o nouă ediţie a programului „Rabla Plus”, cu cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru „full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Pe baza bugetului alocat în acest an, prin „Rabla Plus” vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in, conform datelor ministerului de resort.

Sursa foto: Unspash/Sergio Souza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *