Proiect legislativ: Scutirea platei impozitului și contribuțiilor sociale timp de 6 luni pentru nomazii digitali

freelancer, it, munca la distanta, laptop Sursa foto: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

Străinii care lucrează din România pentru o companie din afara țarii vor fi scutiți de la plata impozitului și contribuțiilor sociale 6 luni, potrivit unui proiect legislativ prin care era introdusă viza pentru nomazii digitali.

Deputații Diana Buzoianu (USR) și Gabriela Horga (PNL) au depus un proiect prin care se va clarifica regimul fiscal al nomazilor digitali în primele 6 luni de ședere în România, similar statelor europene care au implementat deja viza pentru nomazi digitali.

Nomazii digitali sunt străinii din state terțe care vin să călătorească în România pentru o perioadă mai mare și care lucrează de la distanță pentru o companie din afara UE. Prin proiectul de lege depus, se urmărește clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetățeni străini.

Practic, legea impune trei modificări, valabile pentru primele 6 luni de ședere a nomazilor digitali în România:

  • Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din afara României: pe durata primelor 6 luni de ședere în România, nomazii digitali vor fi scutiți de plata impozitului pe venit de către statul român doar pentru veniturile din afara României. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă străinii provin din state terțe cu care România nu are tratate bilaterale încheiate privind dubla impozitare.
  • Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociala de sănătate: nomadul digital va continua să plătească CAS în statul său de rezidență și va avea drept condiție pentru obținerea vizei încheierea unei asigurări de sănătate, însă nu va plăti CASS și CAS în România în primele 6 luni de ședere.
  • Stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital: nomadul digital nu va fi considerat rezident fiscal decât dacă șederea depășește durata de 183 de zile;

„Prin acest proiect de lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piața muncii: vedem cu toții cum impactul tehnologic, telemunca, dar și posibilitatea facilă de a călători reprezintă realități ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiție. România se bucură de un potențial turistic extraordinar și trebuie să devină o destinație cerută și apreciată de nomazii digitali”, apreciază Diana Buzoianu.

Sursa foto: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *