Pulsul pe piața muncii: Se simte o încetinire a eforturilor de recrutare în cele mai multe domenii, în special în cele vizate de măsurile fiscale. În construcții crește oferta de joburi cu relocare în UE/ BestJobs: Ne așteptăm să vedem impactul real al acestei reforme în următoarele luni

joburi, loc de munca, recrutare

Companiile din IT, Agricultură, Construcții și HoReCa își reduc eforturile de recrutare, în contextul discuțiilor privind retragerea anumitor facilități fiscale și creșterea taxării, arată datele platformei de recrutare BestJobs. În Construcții, crește oferta de joburi cu relocare în Uniunea Europeană, potrivit datelor transmise de BestJobs la solicitarea Economedia. Numai în septembrie, această categorie de joburi a crescut cu 17% față de lunile anterioare.

Potrivit datelor BestJobs, în punct de vedere istoric, luna septembrie și respectiv terminarea perioadei de concedii era și momentul când recrutările creșteau, lucru care se vedea în numărul de oferte. În acest an însă numărul de joburi a stagnat, în special în Construcții și IT, care aveau un istoric de creștere toamna.

„Momentan, se simte o încetinire a eforturilor de recrutare în cele mai multe domenii, dar în special în cele vizate de măsurile fiscale, într-o perioadă cunoscută în anii trecuți pentru accelerarea recrutării. Ne așteptăm să vedem impactul real al acestei reforme în următoarele luni”, a declarat pentru Economedia Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Aceasta spune că, în paralel cu această scădere a ofertelor, există un volum foarte mare de aplicări pe platforma BestJobs, ceea ce se va traduce într-un timp mai mare de căutări din partea candidaților și o competiție crescută, mai ales dacă recrutorii prioritizează doar anumite poziții. 

„La polul opus, avem și domenii precum Retail-ul, Ingineria și Producția, care au turat motoarele și au deschis foarte multe poziții în luna septembrie”, mai precizează Ana Vișian.

Potrivit platformei de joburi, în ceea ce privește situația din agricultură, piața forței de muncă este similară cu cea din IT și Construcții în sensul în care joburile au rămas la același nivel, mai puține decât la începutul anului.

Reamintim că Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe un pachetul de măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor, printre care și eliminarea facilităților fiscale în construcții și agricultură, precum și scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară doar pentru angajații cu venituri sub 10.000 lei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *