Racordarea la gaze și energie electrică nu va mai fi gratuită pentru toată lumea

Redacția mai 11, 2021 0 comentarii
Electricitate, retele electrice

Racordarea la rețelele electrice și la sistemul de gaze nu va mai fi gratuită pentru toată lumea, deoarece avalanșa de cereri a cauzat un blocaj.

Autoritățile se gândesc așadar să elimine, pentru o parte dintre consumatori, „gratuitatea” la racordare, chiar dacă abia a intrat în vigoare, scrie HotNews. Ministrul energiei Virgil Popescu a spus că modificările vor fi făcute în Parlament și vizează renunțarea la așa-zisa gratuitate pentru consumatorii industriali. Pentru cei casnici ar urma să rămână gratuitatea, însă doar într-o limită de consum. Tot ce este peste acea limită va fi taxată, potrivit HotNews.

De ce s-a ajuns la acest blocaj? Imediat după ce a intrat în vigoare noua legislație care prevede gratuitatea racordării pentru orice consumator, indiferent că este casnic sau industrial, distribuitorii de energie electrică și gaze s-au trezit asaltați de cereri pe care nu le pot onora, mai ales că lucrările ar urma să fie suportate, într-o primă fază, de aceștia.

Potrivit noii legislații, aplicată de la începutul acestui an, finanțarea lucrărilor de racordare este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toți consumatorii. Altfel spus, pentru racordarea unui client la rețeaua de gaze, în vârf de munte, vom plăti toți. La fel plătim și pentru o firmă care dorește să-și racordeze clădirile la energie electrică sau gaze naturale. În plus, o astfel de măsură creează și discriminare față de cel care a plătit, până anul trecut, pentru propria racordare. Pe lângă faptul că a suportat singur costurile cu racordarea proprie, acesta ar urma să plătească și pentru racordarea celorlalți.

Însă, până să ajungem să resimțim aceste costuri în facturi, cei care finanțează, într-o primă fază lucrările, sunt companiile de distribuție. Acestea se plâng că nu fac față cererilor și că nu au suficienți bani pentru a le finanța și așa s-a ajuns la blocaje.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *