Rata anuală a inflației din Germania, cea mai mare economie europeană, a atins în noiembrie cel mai scăzut nivel din iunie 2021

inflatie cos cumparaturi Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Rata anuală a inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în noiembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie 2021, şi indică un declin al preţurilor de consum şi în zona euro, transmit Reuters şi DPA, conform Agerpres.

Creşterea preţurilor de consum în cea mai mare economie europeană s-a atenuat la 3,2% în noiembrie, conform datelor preliminare publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis), faţă de un nivel de 3,8% în octombrie şi 4,5% în septembrie. Este cel mai redus nivel al inflaţiei începând din iunie 2021.

Încetinirea vine pe fondul scăderii cu 4,5% a costurilor cu energia, în timp ce preţurile la alimente au urcat cu 5,5%. Consumatorii au răspuns la creşterea preţurilor, reducând cheltuielile, ceea ce a afectat sever economia. Destatis a informat recent că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu precedentele trei luni.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus luna aceasta la 3,8%, de la 4,3% luna precedentă.

Analiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe joi că rata inflaţiei în noiembrie s-a atenuat la 2,7% în noiembrie, de la 2,9% luna precedentă.

“Inflaţia pare să scadă în zona euro, pe fondul cererii reduse din partea consumatorilor şi a presiunilor asupra ofertei. Pentru Banca Centrală Europeană, aceste date confirmă opinia că anul viitor ar putea avea loc prima reducere a dobânzii. În condiţiile în care inflaţia scade mai rapid decât se estima, reducerea dobânzii ar putea avea loc mai devreme decât se previziona”, a apreciat Bert Colijn, economist la ING.

Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *