Rata inflației din Marea Britanie a urcat neașteptat de mult la 10,4% în februarie

londra, marea britanie, uk, brexit Sursa foto: Pixabay

Inflația din Marea Britanie a accelerat în mod neașteptat în luna februarie, ceea ce sporește așteptările ca Banca Angliei să majoreze din nou ratele dobânzilor la ședința de joi, scrie Financial Times.

Rata anuală a inflației prețurilor de consum a crescut la 10,4% în februarie, a anunțat miercuri Oficiul Național de Statistică. Aceasta a crescut de la 10,1% în ianuarie și a fost mai mare decât prognoza de 9,9% făcută de BoE și de economiștii chestionați de Reuters.

Comparativ cu luna precedentă, prețurile au crescut cu 1,1%, aproape dublu față de creșterea de 0,6% prognozată de analiști.

În urma creșterii neașteptate a inflației, investitorii au pariat că BoE va majora dobânzile cu 0,25 puncte procentuale în această săptămână, existând o mică șansă ca majorarea să fie mai mare de jumătate de punct. Înainte de date, piețele erau împărțite în mod egal între a prognoza o creștere de un sfert de punct și nicio modificare a costurilor de împrumut joi.

Lira sterlină a urcat cu 0,5% față de dolar după raportul privind inflația, tranzacționându-se la 1,227 dolari. Lira sterlină a crescut cu 1,9% în această lună. Față de euro, moneda britanică a crescut cu 0,5%, tranzacționându-se la 1,139 euro. A crescut cu 0,8% în acest an față de moneda unică.

Economistul-șef al ONS, Grant Fitzner, a declarat că inflația „a crescut în februarie, în principal din cauza creșterii prețurilor la alcool în baruri și restaurante”, în urma reducerilor din ianuarie.

Prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au accelerat la 18,2%, cel mai ridicat ritm din ultimii 45 de ani. ONS a raportat creșteri pentru unele produse de salată și legume, deoarece costurile ridicate ale energiei și vremea rea din unele părți ale Europei au dus la penurie și raționalizare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *