Rata inflației anuale din Rusia va continua să crească, țara fiind afectată de sancțiunile occidentale

Redacția apr. 8, 2022 0 comentarii
Banca centrala a Rusiei a

Rata inflației anuale din Rusia va continua să crească, a declarat vineri banca centrală a Rusiei, adăugând că înăsprirea condițiilor monetare deja existente va continua să limiteze riscurile pro-inflaționiste, transmite Reuters.

Vineri, banca centrală a decis să-și reducă rata cheie cu 300 de puncte de bază la 17% începând cu 11 aprilie.

Rata inflației din Rusia în 2022 este de așteptat să accelereze până la cel mai ridicat nivel din 1999, în timp ce economia va înregistra cea mai profundă contracție din 2009 ca urmare a sancțiunilor drastice occidentale, a arătat un sondaj Reuters la finalul lunii martie.

Așteptările economice s-au deteriorat drastic în ultimele săptămâni, deoarece Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale fără precedent menite să pedepsească Moscova pentru ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, care a început pe 24 februarie.

Cei15 analiști intervievați la sfârșitul lunii martie au sugerat că Banca Rusiei își va menține dobânda cheie neschimbată la 20% la ședința consiliului de administrație din 29 aprilie.

Se așteaptă ca banca centrală să scadă dobânda cheie la 16% până la sfârșitul anului, menținând ratele ridicate pentru a ajuta la domolirea inflației în creștere.

Potrivit sondajului, în 2022 rata inflației ar putea accelera la 23,7%, cu mult peste ținta Rusiei de 4%. Un sondaj similar de la sfârșitul lunii ianuarie a prezis inflația pentru 2022 la 5,5%.

Economia este pe cale de a se contracta cu 7,3% în acest an, arată sondajul, marcând o schimbare a așteptărilor pieței pentru o creștere de 2,5% în sondajul din ianuarie.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *