Rata șomajului a fost de 5,6%, în ianuarie

Redacția mart. 10, 2021 0 comentarii
somaj, someri, angajare, angajat, stres, oboseala

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,6%, în luna ianuarie 2021, numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) fiind de 474 mii persoane, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,2 puncte procentuale pe cea a femeilor. Astfel, rata șomajului a fost de 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi de 5,5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna ianuarie 2021 (4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 73,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie 2021.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

INS precizează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 (a se vedea și precizările metodologice). Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimațiilor – în special asupra numărului populației ocupate (și implicit asupra numărului populației active – care este numitorul indicatorului „rata șomajului”). Din acest motiv datele provizorii publicate pentru luna ianuarie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare, transmite Statistica.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *