Rata șomajului din SUA a crescut la 3,7% în luna mai, deși au fost înființate mai multe locuri de muncă 

Redacția iun. 2, 2023 0 comentarii
SUA, statele unite, america

Numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani în mai a depăşit estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a urcat la 3,7%, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să menţină nemodificate dobânzile, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 339.000 de locuri de muncă în mai, faţă de 294.000 locuri de muncă luna precedentă.

În pofida nivelului solid al angajărilor, rata şomajului în SUA a urcat la 3,7% în mai, de la 3,4% în aprilie, când s-a înregistrat cel mai redus nivel din ultimii 53 de ani. Din ce în ce mai mulţi americani au început să-şi caute un loc de muncă, dar nu toţi găsesc slujbe.

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 190.000 de noi locuri de muncă create în mai. Ei spun că economia ar trebui să creeze lunar 100.000 de locuri de muncă pentru a face faţă creşterii populaţiei apte de muncă.

Câştigurile salariale medii orare au urcat cu 0,3% în mai, după un avans de 0,5% în aprilie, astfel încât ritmul anual al creşterii salariilor s-a situat luna trecută la 4,3%, faţă de 4,4% în aprilie.

Raportul Departamentului Muncii arată că piaţa muncii rămâne solidă şi dovedeşte că economia este departe de recesiune. În pofida concedierile masive din sectorul tehnologic, după ce companiile au făcut angajări semnificative în timpul pandemiei, în sectorul serviciilor, care include industria ospitalităţii şi a activităţilor de recreere, rata angajării încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei. De asemenea, în domenii ca îngrijirea sănătăţii şi educaţie, din ce în ce mai mulţi angajaţi se pensionează.

Datele publicate joi arată că existau 1,8 locuri de muncă vacante pentru fiecare şomer, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante s-a situat la 10,1 milioane la finalul lunii aprilie.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *