Rectificarea bugetară plănuită de Nicușor Dan a căzut la vot. USR a respins-o, iar PSD nu s-a prezentat

primaria Capitalei

Rectificarea bugetară pregătită de Primăria București a fost rspinsă ieri, după ce consilierii USR au votat împotrivă, iar cei de la PSD nu au participat la ședință. Primarul Nicușor Dan face acuzații de iresponsabilitate și avertizează că ar exista riscul ca finanțarea europeană necesară pentru unele proiecte să fie întârziată sau chiar anulată.

„O modificare în finanțarea prin Ministerul Dezvoltării (care a făcut eforturi să strângă banii la sfârșit de an) necesita o rectificare minoră a bugetului Municipalității, care să fie votată de Consiliul General. PSD nu a participat la ședință, iar o parte din consilierii USR nu au votat rectificarea. Astfel, rectificarea nu a trecut la vot. Exista riscul ca finanțarea europeană să fie reziliată sau cel puțin întârziată 2-3 luni, cu complicații administrative pentru Minister și pentru Primărie. Primăria urma să plătească în plus penalități furnizorului pentru întârziere la plata facturilor emise”, scria pe Facebook Nicușor Dan după vot.

Surse din Primarie au declarat pentru Digi24 că sunt mai multe probleme în legatură cu respingerea rectificării: o parte din Direcțiile din Primăria Municipiului București vor fi blocate, pentru că nu mai pot plăti facturi. De asemenea, unele direcții și structuri din subordinea Primăriei vor pierde bani pentru că nu mai pot actualiza veniturile cu ceea ce au încasat în lunile de la finalul acestui an.

Lipsa aprobării rectificării bugetare va determina un șir de probleme care se pot solda în final chiar cu rezilierea contractului Primăriei Capitalei cu Astra Arad, compania care urmează să livreze 100 de noi tramvaie pentru București.

„Colegii din executiv au lucrat toată după-amiaza ca să găsească o soluție după votul nefericit de azi din Consiliul General. Pare că executivul din Primărie a găsit soluția alternativă, vom avea confirmarea marți. Asta nu șterge iresponsabilitatea acțiunii de azi a consilierilor care au lipsit sau care nu au votat”, spunea Nicușor Dan în postarea de pe Facebook.

Care e poziția USR

Rectificarea negativă anunţată de Nicuşor Dan este menită să scadă bugetul Capitalei în aşa fel încât să dea impresia că primarul general şi-a atins ţintele pe care le-a anunţat în prima jumătate a acestui an, afirmă USR. Uniunea Salvaţi România susţine că „suma totală pe care vrea să o taie” edilul este de 324 milioane de lei.

„Rectificarea negativă anunțată de Nicușor Dan este menită să scadă bugetul Capitalei în așa fel încât să dea impresia că primarul general și-a atins țintele pe care le-a anunțat în prima jumătate a acestui an. Suma totală pe care vrea să o taie este de 324 milioane de lei. Practic, primarul Nicuşor Dan vrea să reducă, cu 3 zile înainte de sfârşitul anului, bugetul destinat investiţiilor pe care nu le-a realizat”, anunța, la rândul lui, Vlad Voiculescu de la USRPlus.

De altfel, acesta precizează faptul că USR București a avertizat de la începutul anului, atunci când a fost votat bugetul inițial, că veniturile primăriei Capitalei sunt supraevaluate, iar Nicușor Dan continuă o practică falimentară a Gabrielei Firea pe care a criticat-o înainte de a deveni primar. Această practică îi permite primarului să cheltuie banii bucureștenilor strict după propriul interes. Acum vedem că ceea ce spuneau consilierii USR s-a adeverit și primarul vrea reducerea cheltuielilor bugetate la nivelul celor efectuate pentru a da impresia unei execuții mai bune.

Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *