Renault și Nissan au ajuns la un acord privind o restructurare majoră a alianței. Primele detalii oficiale: Cele două companii și-ar menține fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt/ Japonezii vor investi în noua afacere a Renault în domeniul vehiculelor electrice

Redacția ian. 30, 2023 0 comentarii
nissan renault

După câteva luni negocieri cu Nissan Motor Co. Ltd, Renault Group anunță azi că s-a ajuns la o etapă importantă în discuțiile privind definirea unor noi baze ale parteneriatului dintre cele două grupuri. Restructurarea importantă pune pe picior de egalitate cei doi importanți jucători auto, conform deciziilor prezentate: Renault Group își reduce participația de 43%, cele două companii urmând să își mențină fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligația de a o păstra și de a o menține la acest nivel. Ambii parteneri ar fi în măsură să își exercite liber drepturile de vot asociate participării directe de 15%, cu un plafon de 15%. Compania japoneză va investi în noua afacere a Renault în domeniul vehiculelor electrice. Acordurile sunt în curs de finalizare, iar tranzacția va fi supusă aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan.

“Ambiția comună este de a strânge legăturile în cadrul Alianței și de a maximiza crearea de valoare pentru toate părțile implicate”, informează grupul. Acesta  printr-o abordare în trei etape:

  • Relansarea parteneriatului cu proiecte operaționale creatoare de valoare ridicată.
  • Proiecte cheie în America Latină, în India și în Europa, care vor acoperi trei domenii: piețe, vehicule și tehnologii.
  • Consolidarea agilității strategice prin noi inițiative la care partenerii se vor putea alătura.
  • Nissan ar investi în Ampere, entitatea Renault Group dedicată integral vehiculelor electrice și domeniului software, cu scopul de a deveni un acționar strategic.
  • O guvernanță echilibrată și participări reciproce în capitalul partenerului, pentru a accelera creșterea eficienței operaționale.
  • Renault Group și Nissan și-ar menține fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt, cu obligația de a o păstra și de a o menține la acest nivel. (Renault avea anterior 43%). Ambii parteneri ar fi în măsură să își exercite liber drepturile de vot asociate participării directe de 15%, cu un plafon de 15%.
  • Renault Group ar transfera 28,4% din acțiunile sale la Nissan într-un trust francez, în care drepturile de vot ar fi “neutralizate” pentru majoritatea deciziilor, dar în care drepturile economice (dividende și produse de vânzare a acțiunilor) ar continua să rămână în întregime ale Renault Group până la vânzarea acestor acțiuni.
  • Renault Group ar da instrucțiuni mandatarului să vândă acțiunile Nissan încredințate dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, în cadrul unui proces organizat și ordonat, dar nu ar avea obligația de vânzare a acestor acțiuni într-o anumită perioadă de timp predeterminată.
  • Forul de coordonare la nivelul Alianței va continua să fie actualul Alliance Operating Board.

Acordurile sunt în curs de finalizare, iar tranzacția va fi supusă aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan.

Membrii Alianţei vor publica un anunț imediat după aprobarea de către consiliile de administrație.

Reuters anunța anterior că alianţa restructurată, care se negociază de aproape patru ani, va duce probabil la reducerea participaţiei deţinute de Renault la Nissan la aproximativ 15%, de la 43%, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez, informează Reuters.

Foto: europe.autonews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *