Reprezentanții pieței IT, despre modificările fiscale cu impact în sector: “Trebuie să și pui ceva în loc. Altfel, principalele companii afectate sunt cele autohtone/ Multinaționalele pur și simplu se vor muta”

calculator, job, grafice

96% dintre managerii companiilor de IT, membre ale Transilvania IT Cluster, asociație reprezentantivă pentru a doua cea mai mare piață de IT a țării, sunt de părere că propunerea ministrului Finanțelor de a renunța la scutirile de taxe din sectorul IT va avea un impact negativ asupra organizațiilor pe care le conduc, arată un sondaj intern. Doar 4% dintre reprezentanții companiilor care au participat la acest studiu cred că măsura avansată de ministrul Finanțelor nu le-ar afecta compania. Acestea sunt concluziile unei cercetări în interiorul comunității Transilvania IT Cluster în perioada iunie – iulie 2023. Reprezentanții companiilor de IT cer, în principal, predictibilitate și au o serie de propuneri pentru a diminua impactul negativ al modificărilor fiscale. În cazul eliminării facilităților, principalele companii afectate vor fi cele autohtone, pentru că cele străine vor putea opta ușor pentru relocare, explică, pentru Economedia, Bianca Muntean, managerul clusterului.

Între timp, au început să apară și câteva nuanțări ale propunerii.

Pachetul fiscal ar fi fost deja agreat de liderii coaliției PSD-PNL, iar în cazul sectorului IT noutatea este că scutirea de plata impozitului pentru angajații din IT va fi valabilă doar pentru veniturile sub un anume plafon, care urmează să fie stabilit. Veniturile peste acel plafon vor fi impozitate cu 10%.

În cazul sondajului Transilvania IT Cluster, realizat anterior, au fost invitați să răspundă la câteva întrebări pe acest subiect managerii companiilor din domeniul IT, membre ale clusterului. Aceștia au sugerat și câteva posibile măsuri care ar diminua impactul negativ, cum ar fi introducerea altor facilități fiscale, sprijin pentru implementarea proiectelor de digitalizare și inovare, suport pentru investiții în IT sau, în ultimă instanță, ”o perioadă de grație de cel puțin 18 luni de la decizie până la aplicarea măsurii”.

Ce propuneri au venit din partea membrilor Transilvania IT Cluster:

  • ”Renunțarea la facilitățile fiscale în cazul în care se continuă pe direcția respectivă ar trebui făcute treptat pe o perioadă de câțiva ani într-un plan bine pus la punct pentru a reduce impactul negativ și a oferi timpul necesar companiilor înspre a face tranziția într-un mod sănătos. Pe lângă acest aspect, ar putea fi introduse diferite plafoane (fie pe cifra de afaceri, fie pe profit) pentru a stimula companiile la început de drum și ecosistemul de start-up-uri.”
  • ”Având în vedere direcțiile la nivel de Uniunea Europeană prin care se dorește creșterea competitivității la nivel geopolitic ar putea fi înlocuite prin stimulente pe zona de cercetare mai ușor și mai rapid accesibile și de către IMM-uri. În modul acesta sunt susținute companiile care inovează, ceea ce poate reprezenta o creștere producție care se reflectă într-o creștere a PIB-ului cât și a autonomiei țării.”
  • ”Un proces intensiv și deschis de transformare digitală a tuturor sectoarelor economice, în principal a administrației, bazat pe date deschise, unde toate sistemele naționale furnizează API de interoperabilitate, astfel încât companiile locale mici-medii să poată furniza soluții locale adaptabile și interoperabile cu cadrul național.
  • Stimularea participării firmelor românești la digitalizarea acestor procese administrative prin facilitarea accesului acestora la achizițiile publice pentru sisteme naționale, inclusiv prin utilizarea unor metode noi de achiziții.
  • Stimularea parteneriatelor reale între companii și administrație sau universității prin finanțarea prioritară a proiectelor în parteneriat efectiv.
  • Stimularea Parteneriatelor Public Private pentru implementarea proiectelor de digitalizare.”

Transilvania IT Cluster transmite că “încurajează un dialog deschis, transparent și care să ofere predictibilitate în adoptarea oricăror măsuri, pentru a nu crea efecte negative în lanț”. “Astfel, asigurăm deschiderea și parteneriatul nostru, intermedierea dialogului între autorități și companiile din domeniu pe care le reprezentăm, pentru a gândi impactul acestor măsuri pe termen mediu și lung. La fel, celelalte asociații de profil din țară, care acționează la nivel regional și național, pot fi și ar trebui să fie incluse în aceste discuții. Considerăm că numai acest dialog continuu va ajuta sectorul IT să își mențină competitivitatea, să ajungă la ținta propusă de 10% din PIB și să acționeze ca un adevărat motor al economiei”, a transmis asociația.

Reprezentanții Transilvania IT Cluster (asociație reprezentantivă pentru a doua cea mai mare piață de IT a țării, de la Cluj), nu au fost invitați la discuții sau consultări pe această temă, spune, pentru Economedia, Bianca Muntean managerul Transilvania IT Cluster. “Noi ne-am exprimat vehement către toți factorii politici (primar, ministru MCID) și au ajuns și la ei vocile noastre. Ce se solicită, de fapt, e în principal zona de predictibilitate și să și pui ceva în loc. Pentru că, altfel, principalele companii afectate sunt cele autohtone. Pentru că multinaționalele pur și simplu se vor muta, iar acum e o perioada destul de agitată pentru companiile de IT”, subliniază Muntean, cu referire la valurile de concedieri din Occident care și-au făcut simțite deja efectele și pe piața locală.

Cât despre varianta cu impozitarea peste un anumit plafon, reprezentanții industriei spun că astfel de măsuri au nevoie de analize și calcule în spate.

“Unul dintre participanții la studiul nostru a menționat într-adevăr această varianta, însă toate aceste propuneri trebuie să aibă în spate niște studii de impact, pentru a avea o imagine realistă a efectelor acestor măsuri. Lipsa dialogului e evidentă, iar sectorul IT solicită aceste două aspecte: predictibilitate, astfel încât să poată lua în considerare când își fac previziunile anuale aceste modificări fiscale și, totodată, să se pună ceva în loc, pentru susținerea dezvoltării sectorului și menținerea competitivității IT-ului din România la nivel european și global”, menționează Muntean.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *