Reuters: Unele țări încearcă să submineze lupta UE cu emisiile de metan. România și Ungaria au cerut reguli mai slabe

poluare, emisii Sursa foto: Pixabay

Unele țări UE încearcă să submineze proiectul de lege al blocului pentru reducerea emisiilor de metan din sectorul petrolului și gazelor, arată niște documente la numai câteva săptămâni după ce UE s-a angajat la conferința climatică COP27 să combată mai mult acest gaz cu efect de seră puternic, scrie Reuters, potrivit Rador.

Metanul e al doilea cel mai important factor care provoacă schimbarea climei, după dioxidul de carbon, având un efect de seră mult mai puternic decât acesta, ceea ce înseamnă că reducerea rapidă a emisiilor de metan e esențială pentru evitarea unei alterări grave a climei.

Comisia Europeană a propus anul trecut legislație care obligă companiile de petrol și gaze din UE să găsească și să repare scurgerile de metan din infrastructura lor. Verificările ar trebui să aibă loc o dată la trei luni, începând de la șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Însă unele state UE, care acum negociază legea, vor să amâne prima verificare la 12 luni, iar apoi să stabilească alte termene – în unele cazuri mai puțin frecvente – pentru verificarea diverselor tipuri de infrastructură, arată cel mai nou proiect de compromis al acestora, consultat și de Reuters. /…/

Proiectul reflectă negocierile dintre cele 27 de țări, fără să indice care state anume susțin modificările.

Însă alte documente ale UE care detaliază pozițiile de negociere ale diverselor țări probează că Ungaria și România au cerut reguli mai slabe.

Într-un document Ungaria afirmă că intenția UE de a interzice imediat arderea uzuală a gazelor în câmp ar reprezenta o „problemă de costuri și timp pentru industrie” și ar trebui amânată până în 2030.

O sursă românească a declarat pentru Reuters că țara lucrează la propuneri de măsuri „conforme cu ambițiile noastre climatice, fezabile tehnic, asigurându-se totodată că termenul de implementare e realist”. /…/

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *