ROBOR la 3 luni a urcat joi la 6,76%, de la 6,63%, după ce BNR a majorat dobânda cheie

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 6,76%, de la 6,63%, miercuri, după ce Banca Națională a României (BNR) a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, cea mai mare creștere din ultimi 14 ani.

Indicele ROBOR la 3 luni s-a dublat față de începutul anului, când se situa la nivelul de 3,02%.

ROBOR s-a mai aflat la o valoare similară cu cea de astăzi în septembrie 2010.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat și el, la 6,90% pe an, de la 6,76% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a trecut de pragul de 7%, urcând la 7,07% pe an de la 6,88% pe an anterior.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65%, pentru trimestrul trei al anului 2022.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *